Властта срещу молива

Властта срещу молива  | StandartNews.com

Стив Бел рисува Камерън като розов презерватив

Историята с карикатурите на Чавдар Николов завърши с хепиенд. Премиерът Бойко Борисов се превърна в рекламен агент на сатиричните художници и обеща да качва в социалните медии всички рисунки, посветени на неговата особа. Като цяло в демократична и свободомислеща Европа присмехулниците с четка се радват на всеобщо уважение. Колкото повече жилят, толкова са по-почитани. Например, Стив Бел, карикатуристът на "Гардиън", има навика да изобразява британския премиер Дейвид Камерън като розов презерватив. Отдавна на Стария континент властниците отвикнаха да преследват хумористите, знаейки, че срещу тях ще скочи целокупната будна общественост.

Злощастното изключение на Стария континент стана "Шарли Ебдо", чиито автори станаха мъченици на свободното слово, посечени от джихадистите от "Ал Кайда". На изток да си карикатурист все още е опасно занятие. Малайзийският карикатурист Зунар е заплашен от 43-годишна присъда заради рисунки, посветени на премиера Наджиб Разак. Наскоро турските творци Бахадир Барутер и Озер Айдоган бяха осъдени на 11 месеца затвор заради карикатури на президента Ердоган. В други страни художници са пребивани до смърт на улиците от разгневени тълпи или са изчезвали завинаги след някой дързък шарж.

Детски художник отнася 8 г. в ГУЛАГ

Системата на тоталния терор в СССР по времето на Сталин не пощадява и карикатуристите. Ярък пример за това е Константин Павлович Ротов (1902-1959) - художник-график, карикатурист, илюстратор на книга за деца. По-възрастните читатели навярно са виждали неговите картини и шаржове в "Приключенията на капитан Врунгел", "Старикът Хотабич", "Трите прасенца", а също и в "Златният телец".

Това не пречи през 1940 г. той да бъде арестуван по обвинение в пропаганда и агитация против съветската власт и изпратен за 8 г. в ГУЛАГ. След което е оставен в Сибир на заточение. И едва след смъртта на Сталин през 1954 г. Военната колегия на Върховния съд на СССР го реабилитира напълно с формулировката "проведеното допълнително разследване опровергава обвинението, че през 1934 г. той е нарисувал карикатура с антисъветски характер, която в действителност не е такава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай