Влаковете закъсняха с 62 часа по-малко след инвестиции

Влаковете закъсняха с 62 часа по-малко след инвестиции | StandartNews.com

София. От 5200 на 1500 минути са намалели закъсненията на влаковете през миналата година вследствие на счупени керамични изолатори по контактната мрежа. Това съобщиха от НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Спестените 62 часа забавяния на композициите са резултат от направените от НКЖИ инвестиции в подмяна на старите чупливи керамични изолатори със свръхздрави силиконови, обясниха експерти. С умна инвестиция от 150 хил. лв. през миналата година НКЖИ е свила разходите си за реактивна енергия (която се произвежда от локомотивите и влошава качеството на електроенергията в мрежата) със 130 хил. лв. месечно, похвалиха се от компанията. Монтирани са статични и динамични компенсации за реактивната енергия, заради която НКЖИ плаща солени санкции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Така вложените 150 хил. лв. били възстановени само за 35 дни, след което носили по 130 хил. лв. месечна икономия от санкции на компанията. С тази инвестиция НКЖИ е намалила с 45% количеството реактивна енергия, като до края на тази година обемът й трябва да се свие със 70% спрямо януари 2014 г.

Основна причина за закъснението на влаковете обаче остава скъсването на носещите въжета на контактната мрежа, обясниха от НКЖИ. За целта компанията ще трябва да увеличи инвестициите в подмяна на старите носещи въжета с модерни биметални. През миналата година са подменени носещите въжета само на 60 км от мрежата, а тази година ще бъдат обновени на още 100 км. За да навакса с изоставането обаче от 2016 г. НКЖИ трябва да обяви процедури за обновяване на въжетата на поне 300 км годишно, тъй като 80% от жп контактната мрежа все още e със стари въжета, които се късат и блокират влаковете с часове в междугарията, обясниха от компанията.

Петима кандидати за ремонти по жп линията Пловдив-Бургас

Петима са допуснатите кандидати за изпълнители на проекта за ремонт и модернизация на три тягови подстанции - Бургас, Карнобат и Ямбол, обявиха от НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Най-ниска цена е предложена от "Енергоремонт холдинг - 15.779 млн. лв. Втора по цена е офертата на "Електролукс Табаков и синове" ООД - 15.832 млн. лв., а трета - на "Енемона -15.989 млн. лв. Най-високи са предложенията от "Обединение Глобул 1" и "Обединение ТПС Югоизток", съответно 16.695 млн. лв. и 19.505 млн. лв. Всички посочени цени са без ДДС, а техническите оценки на офертите са 50 точки.

В обхвата на обществената поръчка са включени дейности по проектиране и изпълнение на строително-монтажни, пусково-настроечни работи и въвеждане в експлоатация на трите тягови подстанции в Бургас, Карнобат и Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай