Влагат пари за пенсии в нови работни места

Разговарят с банката за развитие средствата във фондовете да се инвестират в икономиката

Влагат пари за пенсии в нови работни места | StandartNews.com

София. Водени са разговори с Българска банка за развитие как средствата от частните пенсионни фондове да бъдат инвестирани в икономиката и конкретно за развитие на пазара на труда. Това каза пред Bulgaria On Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

По думите му ще бъдат инициирани нови разговори по темата с Министерството на финансите и с вицепремиера Даниела Бобева. Абаджиев даде за пример успешния модел за инвестиране на пари от пенсионните фондове за развитие на икономиката в Чили, където от "160 млрд. в капиталовите пенсионни фондове 100 млрд. влизат обратно в икономиката. Методите са известни, просто трябва да се прилагат по-активно", допълни той. Абаджиев посочи, че към момента активите в пенсионните фондове са над 6,5 млрд. лв. и е добре да бъдат инвестирани в собствената икономика и по този начин да бъдат създадени работни места и осигурени по-добри заплати и осигуровки на работещите.

Голяма част от парите в пенсионните фондове се инвестират в държавни ценни книжа, но заради голямото търсене на пазара доходността по тях напоследък пада. В края на 2012 г. частните пенсионни фондове, в които българите се осигуряват за втора и трета пенсия, са инвестирали в чужбина над 2,5 млрд. лв. от акумулираните средства, обявиха наскоро от НСИ. В допълнение Абаджиев посочи, че по последни данни доходността на пенсионните фондове е 5-7%, което предвид икономическата ситуация е показателно за едно успешно инвестиране на капиталовия пазар. "За деветмесечието във фондовете са постъпили около 650 млн. лв. нови средства, като част от тях са именно от инвестиции на средствата на осигурените лица", каза Абаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай