Вкусната баница на баба, от която ще си оближете пръстите

рецепта и начин на приготвяне

Вкусната баница на баба, от която ще си оближете пръстите | StandartNews.com

На новогодишните празници се очаква винаги да има една вкусна баница на трапезата

Празничната трапеза не може да мине без вкусна баница. Ако не ви се яде традиционната със сирене, опитайте това уникално предложение за баница с тиква и орехи с аромат на канела и портокалова кора. Приготвя се лесно, но трябва да си отделите нужното време за подготовка. Следвайте рецептата и се насладете на вкуса.

Необходими продукти:

-тиква - 1 бр.

-около 800 г кори за баница

- 1 пакет, фини кафява захар

- 1 ч.ч. мед

- 3 - 4 с.л. масло

- 80 гр. сол

- 1 щипка растителна мазнина

- 2 с.л. сушени кайсии

- 10 бр. сушени смокини

- 8 бр. фурми

- 5 бр. стафиди

- 50 г сушени сини сливи

- 10 бр. орехи

- 200 г канела

- 2 с.л., равни карамфил

- 1 щипка портокалова кора

- 3 с.л. 

Начин на приготвяне: Първа стъпка от рецептата е да изчистите добре тиквата и да я нарежете на парчета. Настържете я на ренде и я поставете в тенджера със загрято масло.

Задушаваме тиквата на умерен огън, като прибавяме щипка сол и разбъркваме непрекъснато, докато се изпари течността ѝ. Премахнете тенджерата от котлона и добавяме захар, за да се разтопи.

Орехите сме накиснали от вечерта. Сменяме водата през няколко часа. Подсушаваме ги в памучна кърпа и ги смиламе на средно едри парченца.

Настърганата портокалова кора я поставяме за час в купичка с хладка вода, за да я ароматизира. Прецеждаме портокаловите корички и в същата вода накисваме сушените плодове, но за кратко – 15 минути.

Изцеждаме плодовете от водата и ги нарязваме на ивици, като стафидите оставяме цели. Прибавяме ги към плънката, заедно със смлените орехови ядки и ароматите – канела и карамфил.

Намазваме дъното на широка тава с малко растителна мазнина. Разстиламе корите, като за навиване използваме по две от тях. Намазваме равномерно от плънката и завиваме на руло. Подреждаме ги в кръг, докато приключим и с последните кори и плънка. С останалата последна кора покривам тиквената баница, за да я запазя сочна и равномерно изпечена. Печем за 30 минути на 160 градуса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай