Включете ни в кампанията за БГ чудесата

Непременно вижте фермата "Осмият ден" в село Белут, препоръчва Александър Димитров

Включете ни в кампанията за БГ чудесата | StandartNews.com

Александър Димитров е един от будните българи в Босилеград. Организатор е на ежегодния великденски фестивал в града и радетел за българското

- Споменахте ми, че кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" е пропуснала някои обекти?

- Държа да отбележа, че покрай чудесата на България не трябва да се подминават и българските чудеса извън България. Имам предвид църквата "Света Троица" в с. Извор, която е нашата гордост. Освен това, като съберем всички български общности зад граница, които изобщо не са малко, всяка една от тях има с какво да се похвали. Така можем да направим класация с българските чудеса извън България. Ако започнете подобна инициатива, българите зад граница ще ви подкрепим и ще я реализираме.

- Определено църквата в Извор е впечатляваща...

- Храмът "Света троица" не заслужава само внимание, но и подкрепа. Той има нужда от реставриране или по-точно поддръжка. Защото ако не се вземат мерки, църквата, с която толкова се гордеем, ще бъде сполетяна от съдбата на разрушаващото се училище в съседство.

- Какво друго си заслужава да бъде разгледано във вашия край?

- Повечето забележителности се намират в селата около Босилеград. Храмът "Свети Никола" в село Бужица е най-старият по тези места. Построен е през IX век. Иначе в село Белут един местен е направил уникална ферма. Нарича се "Осмият ден", като създателят й е дал 40 години от живота си за строежа на около 40 постройки. Заслужава си да се види. Има хаос в неговите идеи, но този хаос не пречи на хората да се открият в него и да се почувстват добре, макар и малко особено. А така също и да намерят своето място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай