Вижте колко полезни са сушените кайсии

С радост добавяйте сушени кайсии към ежедневното си меню през зимните месеци

Вижте колко полезни са сушените кайсии | StandartNews.com

На сушените кайсии още от най-древни времена се приписват редица полезни свойства, някои от които съвременната наука е успяла да потвърди. Не е тайна, че този вкусен сушен плод е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. С радост добавяйте сушени кайсии към ежедневното си меню през зимните месеци и ще доставите на тялото си ценни хранителни вещества, съветват диетолози пред РИА Новости.

Ето някои от доказаните от медиците ползи от сушените кайсии:

Предотвратяване на рак и преждевременно стареене

Сушените кайсии съдържат голямо количество витамин Е (алфа-токоферол), който има антиоксидантни свойства. Редовната консумация на сушени кайсии намалява риска от рак на дебелото черво с 15%. Освен това витамин Е потиска окислителните процеси в организма, като по този начин предотвратява ранното му стареене.

Предотвратяват развитието на анемия

Сушените кайсии са ценен източник на желязо. Съдържат и достатъчни количества витамин С, който улеснява усвояването на желязото от чревната флора. При лечение на анемия с лекарства, съдържащи желязо, сушените кайсии могат по-бързо да запълнят дефицита на желязо в организма.

Подобряване на умствената бодрост

Комбинацията от витамини от група В, витамин Е, фосфор и магнезий прави сушените кайсии незаменим компонент за поддържане на функционирането на централната нервна система. Ежедневната консумация на сушени кайсии помага за подобряване на умствената дейност, нормализиране на концентрацията и намаляване на ефекта от ежедневния стрес и зимната депресия върху централната нервна система.

Намаляване на кръвната захар

Сушените кайсии имат нисък гликемичен индекс и поради изобилието от фибри, те забавят усвояването на други въглехидрати, което създава допълнителна защита. Сушените кайсии са способни да нормализират метаболизма на захарта в организма.

Профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания

100 г сушени кайсии съдържат повече от 60% от дневната стойност на калий и повече от 26% от дневната стойност на магнезий. И двата елемента са необходими, за да се осигури нормален контрактилитет на миокарда. Сушените кайсиеви плодове се включват в диетата на хора, страдащи от исхемична болест на сърцето, аритмия, атеросклероза и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Помагат за отслабване

Диетолозите препоръчват сушените кайсии с цел отслабване и предотвратяване на затлъстяването. Всичко е свързано с фибрите, които са част от сушените оранжеви плодове. Те увеличават размерите си в стомаха и в резултат на това чрез рефлекторни и неврохормонални механизми центровете за глад в мозъка се инхибират. Намаляването на апетита е дълготрайно и може да продължи между 6-8 часа. Сушените кайсии предотвратяват развитието на мастна хепатоза - чернодробно заболяване, свързано с нарушен метаболизъм на мазнините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай