Вижте 10 от най-великите снимки в света

На 19 август е Световният ден на фотографията

Вижте 10 от най-великите снимки в света | StandartNews.com

Днес всеки прави с телефона си десетки снимки или селфита. Но малцина си дават сметка, че днес е Световният ден на фотографията. През 2016 г. списание Time завърши своя грандиозен проект 100 Photographs. Невероятното начинание включва селекцията на 100-те най-забележителни снимки за последните почти 200 години, направени от 1826 до 2015 година. Представяме ви 10 от тях. Историите им разказва Дама.бг.

1.Хитлер на митинг, Хайнрих Хофман, 1934

Хайнрих Хофман, който се присъединява към партията през 1920 г., става личният фотограф на Хитлер. Митингите и пищните спектакли били запазена марка на нацистите и Хофман спомогнал за тяхната популярност сред масите. Снимките му подхранвали пропагандната машина на Хитлер и замъглявали съзнанието на обикновения човек.

2. Трагедията с Хинденбург, Сам Шир, 1937

На 6 май 1937 г. огромният цепелин Хиденбург избухва в пламъци пред стотици очевидци и десетки медии. Убити са 36 души. Катастрофата дава ход на нов етап в авиоинженерството.

3. Еврейско момче се предава, 1943

Това ужасено момче е част от половин милион полски евреи, пратени във Варшавското гето – квартал на града, превърнат от нацистите в земя на глад и смърт. От юли 1942 г. нацистите изпращали по 5000 евреи в концентрационните лагери. Обитателите на гетото решили да се разбунтуват, но бунтът им бил потушен с танкове и огнехвъргачки. Снимката на безименното момченце се превръща в символ на безпомощността на евреите, изпратени на сигурна смърт.

4. Флагът в Иво Джима, Дж. Розентал, 1945

Иво Джима е малък остров, който възпирал похода на Съюзници към Япония. САЩ искали да го превземат и да го използват като военна база. През февруари 1945 г. най-накрая успяват. Битката отнема живота на 8000 американци и 21 000 японци. Джо Розентал е там, за да улови мига, в който американците успяват да вдигнат своя флаг над Иво Джима. Снимката му носи „Пулицър“ и дори е използвана като пощенска марка.

5. Облакът над Нагасаки, Чарлс Леви, 1945

Три дни след като атомната бомба „Малкото момче“ опустошава Хирошима, американците пускат дори по-силна бомба в Нагасаки. От нея се образува огромен радиоактивен облак, извисяващ се на 13 км над земята. „Видяхме как големият облак се издига към небето“, разказва лейтенант Чарлс Леви. „Облакът беше лилав, червен, бял... във всички цветове – приличаше на врящо кафе. Сякаш беше жив.“ Бомбата отнема живота на 80 000 души, а шест дни по-късно японският император обявява, че Япония се предава. Ужасяващото е, че снимката на Леви кара американците да сияят от гордост и подкрепата за атомните оръжия нараства.

6. Краят на войната на Таймс Скуеър, 1945

Фотографът от списание „Лайф“ Алфред Айзенщад успява да улови радостта на американците, когато научават, че Втората световна война най-накрая е приключила. Докато обикалял „Таймс Скуеър“ Айзенщад видял как един моряк сграбчил в прегръдките си медицинска сестра и я целунал страстно в изблик на радост. Да, точно така, двамата са напълно непознати, но това не пречи на снимката да бъде смятана за една от най-романтичните в историята.

7. Дали Атомикус, Филип Халсман, 1948

Халсман смятал, че един обикновен портрет няма да улови колорита на Дали, затова измислил причудлива композиция, вдъхновена от картините на художника. Асистентите на Халсман, сред които собствената му жена и дъщеря, трябвало да изливат кофи с вода и да хвърлят котки във въздуха по сигнал на фотографа. Трябвали им 26 дубъла, докато Халсман остане доволен. Един зашеметяващ портрет, който вдъхновил много млади творци да експериментират.

8. Горящият монах, Майкъл Браун, 1963

През юни 1963 г. във Виетнам на власт е президентът Нго Дин Дием, известен със своя деспотичен режим, от който най-много страдат будистките монаси, които били преследвани. Много от тях се самозапалват в знак на протест срещу правителството. Фотографът Майкъл Браун успява да уловили точно такъв момент – монахът Тхик Куанг Дък се запалва на улица в Сайгон. Снимката с привидно спокойния монах, обхванат от пламъци, печели награда „Пулицър“ и предизвиква вълна от реакции в САЩ. Според Кенеди„Никога в историята една снимка не е предизвиквала толкова много емоции, колкото тази.“ Тя накарала американците да оттеглят подкрепата си за Нго Дин Дием и през ноември той е свален с военен преврат.

9. Изгревът на Земята, Уилям Андерс, 1968

На 24 декември 1968 г. астронавтите от мисия „Аполо“ запечатват първото цветно изображение на Земята.

10. Падащ мъж, Ричард Дрю, 2001

Обикновено снимките, които виждаме от атаките на 11 септември, показват самолети, но тази е много по-различна. Ричард Дрю успява да запечата последните няколко секунди живот на един мъж, който е решил да скочи от горящите небостъргачи.

Обяд на върха на небостъргач, 1932

Тези 11 мъже се радват на почивката си, сякаш не са на стотици метри над земята. Те са част от мъжете, построили „Рокфелер Сентър“ в Манхатън. Снимката е заснета на 69-ия етаж и всъщност е изцяло нагласена. Тя е била част от масивна рекламна кампания на комплекс от небостъргачи, но въпреки това се превръща в символ на американската упоритост и амбиция, освен това и до днес е емблема на град Ню Йорк.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай