Видяха сметката на крал Чарлз. Колко струва златната каляска

Членовете на кралското семейство са участвали в 2700 ангажимента в страната и чужбина

Видяха сметката на крал Чарлз. Колко струва златната каляска | StandartNews.com

Парите, изразходвани за британската монархия, са се увеличили с 5% спрямо предходната година, по-специално заради смяната на монарха и ремонта, който тече в Бъкингамския дворец, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни за разходите и бюджета на британската монархия, направени обществено достояние

Общо разходите на монархията възлизат на 107,5 милиона лири.

В документа се отчитат и големите церемонии, свързани с платинения юбилей на Елизабет Втора през миналия юни, погребението на кралицата през септември и месеците, предшествали коронацията на Чарлз Трети. През отчетения период освен тези исторически паметни събития са започнали да се организират и много други прояви, отменени по време на пандемията, като градински партита и държавни визити, което обяснява и увеличението на разходите.

Членовете на кралското семейство са участвали в 2700 ангажимента в страната и чужбина, а около 95 000 гости са били приети в официалните резиденции на монарха по време на 330 събития.

В документа се посочва и намаление с 19 процента на емисиите, свързани с природния газ и парното, потребявани от монархията. За целта през зимата парното в Бъкингамския дворец е било намалено до 19 градуса по Целзий, за да се намалят и вредните емисии.

Ежегодно британската хазна отпусна грант на монархията в размер на 15% от приходите от наследството на короната, като за периода 2022-2023 г. сумата възлиза на 86,3 милиона британски лири, което е 1,29 лири на глава от населението на страната.

През май министерството на финансите обяви, че погребението на кралица Елизабет Втора е струвало на британските данъкоплатци 161,7 милиона лири. За охрана тогава са били отделени 73,68 милиона лири. Хиляди полицаи бяха разположени в страната в продължение на 10-те дни на национален траур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай