Вежди Рашидов настоява за извинение от "Господари на ефира"

Вежди Рашидов настоява за извинение от "Господари на ефира" | StandartNews.com

Пресслужбата на Министерство на културата разпространи писмо, в което настоява екипът на предването "Господари на ефира" да се извини на министър Рашидов, за излъчените кадри в предаването им от четвъртък. Това е текстът на писмото:

"В предаването „Господари на ефира" от 14 май 2015 г. беше излъчена част от изказване на министъра на културата Вежди Рашидов от участието му в дискусия за културния туризъм в гр. Карлово. Незнайно защо думите на г-н Рашидов: „... аз даже се изненадах, не знаех, че Иван Лазаров е роден в Карлово..." бяха преиначени така, че да излезе, че говори за Иван Вазов?!

Преди да се изкаже министър Рашидов, имаше презентация за Карлово, където въобще не е ставало дума за Патриарха на българската литература Иван Вазов /за когото всички от деца знаем, че е роден в Сопот/, а за хора, родени в Карлово. Показани бяха и творби на Иван Лазаров. Вежди Рашидов познава отлично творчеството на големия наш скулптор Иван Лазаров, но не е знаел, че той е роден в Карлово.

Уважаваме предаването „Господари на ефира", но гафът в случая е негов, а не на министъра. Ето защо настояваме от екипа на тв предаването „Господари на ефира" да се извинят за злепоставянето на Вежди Рашидов.
Позволяваме си и да припомним също, че през юли т.г. гр. Сопот ще бъде домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По настояване на Инициативен комитет, представляващ близо 500 сопотчани, празниците ще бъдат под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. По същото време в подбалканския град ще отбележат и 80 години от създаването на къща музей "Иван Вазов".

Честването на 165-годишнината от рождението на Иван Вазов в национален мащаб започна още през февруари т. г. с изложбата "Обичаният Вазов" в Галерия "Средец" на Министерството на културата, открита от министър Вежди Рашидов. В Кипър бяха организирани и "Уроци по родолюбие", посветени изцяло на Вазовото творчество. Програмата в родния му град Сопот включва "преоткриване" на къща музей "Иван Вазов" по повод 80-годишнината й на 6 юни, а от 2 до 9 юли са дните, посветени на самия Патриарх на българската литература. Те включват Национална конференция на къщите-музеи, откриване на нова експозиция в музея, тържествено връчване на Националната награда за литература "Иван Вазов", много театрални постановки, литературни четения."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай