Ветеран оглави бунта на Телиш

Ветеран оглави бунта на Телиш | StandartNews.com

Плевен. Ветеран от Ракетните войски се изправи на барикадата на плевенското с. Телиш срещу настаняване на сирийски бежанци и стана един от парламентьорите на селото с властта. За полковника от резерва Марин Шкодров да брани хората е въпрос на достойнство. "Политиците ни разединяват. Ние ще се борим докрай и няма да се огънем", коментира той и продължава: "При нас се крадеше много, идваха "гости" от съседни села и ни обираха. Помъчихме се да създадем сами отряди, но е трудно. Ходим на работа. Наехме фирма, която да ни охранява. Аферим на тези момчета, няма вече кражби".

Шкодров е на 69 г., от тях 34 г. е служил в армията. Бил е зам.-командир по техническата част в разформированото ракетно поделение, където служил 32 г. С болка участвал при унищожаването на ракетите. Написал книгата "Страшните ракети на 76 ракетна бригада". Председател е на Съюза на офицерите и сержантите в селото. Въпреки че е пенсионер, резервистът продължава да работи в местна винарска изба. Преживял страшна лична трагедия - преди години е загубил едната си дъщеря. От мъка по нея си отишла и жена му, а той останал сам. По-малката му дъщеря била сержант в поделението, но свалила пагоните. Зет му бил пожарникар и направил същото. И двамата заминали да работят в Испания. В селото останали да живеят беззащитни възрастни хора.

Шкодров е категоричен, че жителите на Телиш няма да свалят блокадата от подстъпите за базата. Готови са още идната неделя да преградят с живи вериги едновременно софийското шосе и жп линията, ако властта не се откаже от намерението си да превърне бившето ракетно поделение в бежански лагер. Той съчувства на вътрешния министър Цветлин Йовчев, но смята, че стратегията с чужденците е грешна. Има достатъчно изоставени военни поделения далеч от населени места с ток и вода, където чужденците няма да застрашават местните. Според него собствеността на ракетното поделение в Телиш е прехвърлена на икономическото министерство. Има сериозни инвестиционни намерения от Китай и Корея за превръщането му в индустриална зона, които ще бъдат осуетени. Лагерът с бодлива тел ще провали възможността за създаване на над 500 работни места там, предупреди Шкодров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай