Веселина лекува аутизъм с езда

Веселина лекува аутизъм с езда | StandartNews.com

От 1 г. безвъзмездно прави конна терапия на деца с увреждания
Победа в конкурса "Промяната" ще й позволи да помогне на още хлапета

Общуването с конете носи не само радост, но и здраве. Като метод на лечение то подобрява изключително психологическото състояние на пациентите. Повече за конната терапия, ползите от нея и защо тя дава толкова успешни резултати при децата с увреждания, пред "Стандарт" разказва Веселина Фелдман, психолог и детски инструктор по конна езда.

Конната терапия е изцяло психологически метод на лечение, който цели изграждането на връзка и емоционален контакт между пациента и коня. "Именно в тази комуникация децата имат възможността да изразят себе си, своите емоции и проблеми, а ние като специалисти ги улавяме и работим в посока подобряване на тяхното психично състояние", обяснява Веселина Фелдман. От година тя работи с хлапета с увреждания от центъра "Свети Врач". Веселина уточнява, че тази терапия няма общо с популярната у нас хипотерапия и на Запад е известна като Equine Assisted Therapy. "У нас никой не е чувал и не се занимава с това. Тук традиционно хипотерапията се осъществява от кинезитерапевти и е единственият познат метод за работа с коне и деца с проблеми", посочва психологът. По думите й конната терапия е нещо много по-различно. "Работим с деца с трудности най-вече в общуването. Те имат редица социални, емоционални, поведенчески и когнитивни дефицити и изключително добре се повлияват от този метод на лечение", обяснява Веселина. Според нея в това общуване децата много по-лесно и бързо изграждат връзка на доверие, защото конете са много интуитивни, емоционални и социални животни и усещат настроенията им, като много внимателно реагират на всеки техен опит за комуникация. Веселина е категорична, че терапията подобрява психическото състояние на децата с проблеми, които могат да са от всяко естество - тежки форми на разстройства в развитието, депресии, тревожности и дори проблеми с родителите или гаджето. "На Запад я прилагат за широк спектър психологична проблематика, но е доказано, че е изключително ефективна при деца с аутизъм,

синдром на Даун, хиперактивност

със или без дефицит на вниманието", посочва психологът. Конната терапия е строго индивидуална и се провежда спрямо нуждите на всяко дете - неговите потребности, страхове, настроения, проблеми и възможностите. Хлапетата се качват предимно на големи коне, но щом е нужно, се използват и понита. А мястото, където се случва тази магия, Веселина определя като "уникално" - в конна база "Плана Кон" в Плана планина. "Мястото е невероятно красиво - тишина, чист въздух, природа. Докато работим с едно дете, другите тичат наоколо, викат колкото глас имат, берат билки, правят венци от цветя. Самото място участва неизменно в оздравителния процес и е важна съставка от него, не би било същото в някоя база в града например", убедена е Веселина.

Заниманията по конна терапия с хлапета с увреждания са нейна сбъдната мечта. Преследва я отдавна, но я прави реалност преди 1 г. Щастлива е, че заедно със съмишлениците й са успели да променят живота на много деца, като го изпълнят с много усмивки и положителни емоции и постигайки резултати, с които се гордеят. Достойно за възхищение е, че Веселина работи с хлапетата благотворително - без заплащане, със собствен кон и собствен транспорт, изцяло отдадена на каузата. Но мечтае тази ефективна терапия да стане достъпна за повече центрове и деца с увреждания у нас, за което са нужни средства. Освен това за добрите резултати редовността на заниманията е от голямо значение, а финансите позволяват на Веселина да работи с хлапетата само веднъж седмично. Въпреки това ефектът е налице. "Всички деца с проблеми, които са идвали при нас и за които тази терапия е приложима, започват процес на подобряване на психичното си функциониране. Потресаващо е колко бързо може да се случва, дори доста често - още при първата им среща с коня", с радост споделя Веселина. Според нея подобен напредък може да няма дори след месеци работа на психолога с детето в кабинет. Наскоро при Веселина идва 5-годишно момиче с аутизъм, което не е казвало абсолютно нищо до този момент освен името на майка си.

След първата си среща с кобилата Зита обаче изрича името й

"Момиченцето бе толкова запленено от общуването си с коня, мина през какви ли не емоции - пипа, обикаля, изучава, страхува се, смя се, бяга, приближава се, които накрая приключиха с изричането на една дума: "Зита", а това е огромна крачка, направена някак ей така, с лекота и усмивка", с радост споделя Веселина. Тя разказва и за друг свой случай, пак с хлапе аутист, което е било изключително затворено в собствения си свят. След време обаче започнало да гледа кончето, да го изучава и да инициира комуникация с него. "Едно дете с проблемно поведение, трудно спазващо граници и правила, хиперактивно, общувайки с коня, успя да започне да чува и следва правила, да се съобразява с изисквания и забрани", разказва още за радостите в практиката си психологът.

Примерите за положителните ефекти и напредък в развитието на децата чрез конна терапия са многобройни. Веселина се надява с времето те да стават все повече, за което

обаче е нужна финансова подкрепа

Ето защо тя се включва в инициативата "Промяната". Сега Веселина е сред 5-ата финалисти в надпреварата. А ако спечели, ще има шанса да реализира своята благородна идея. Може да подкрепите каузата й и да гласувате за нея до 9 ноември чрез вашия Фейсбук профил на сайта на инициативата www.novatv.bg/gamechangers/finalist/4.

Мечтая да работя с още 4-5 центъра

- Веселина, как "Промяната" ще ви позволи да помогнете на още деца?

- Спечелването на конкурса би ми осигурило възможност да продължа работата си, да предложа терапията на 4 или 5 центъра за деца с увреждания и в рамките на 1 г. да развием дейността си така, че всички да чуят за прекрасните неща, които правим, и за смелите мечти, които имаме. А така, малко по малко, да вървим по пътя на голямата цел: терапевтичен център сред природата, предлагащ конна терапия, отговарящ на световните стандарти.

- Как ще призовете хората да гласуват за вашата кауза?

- Призовавам ги да гласуват за мен, защото това, което искам да направя, не може да стане по друг начин освен чрез външно финансиране, т.е. няма как подобна дейност да се самоиздържа, не и на този етап. Ние не можем да взимаме от тези деца, можем само да им даваме. Затова моля, който иска да помогне да променим живота им, да го направим по-красив и пълноценен, да гласува за идеята ми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай