Версия: Професор Станчев пребит за отмъщение

Версия: Професор Станчев пребит за отмъщение | StandartNews.com

Побоят може да е от недоволен пациент или заради експертиза

Един от най-добрите гръбначни ортопеди проф. Стефан Станчев днес няма да получи традиционните пожелания от благодарни пациенти за Деня на здравния работник. Защото лежи в болницата, в която работи, след като бе зверски пребит във вторник сутринта.  Вчера прокуратурата започна разследване за извършен опит за убийство на проф. Стефан Станчев, съобщиха от обвинението. Според запознати побоят може да е нанесен или от недоволен пациент, или заради работата на професора по съдебни експертизи.

Прокуратурата съобщи, че делото се води срещу неизвестен извършител за опит за убийство по хулигански подбуди.
Към момента е изяснено, че престъплението е извършено около 07.10 часа на 5 януари в близост до дома на доктора в столичния жк "Бели Брези ". Тогава Станчев излязъл от вкъщи, за да разходи кучето си. Бил пресрещнат от трима маскирани, които го пребили с метални прътове. След нападението 58-годишният професор

намерил сили да натисне входния звънец

на апартамента си. После бил открит от съпругата си. В хода на разследването се разпитват свидетели, извършени са огледи на местопрестъплението. Назначени са съдебномедицинска експертиза и биологична експертиза, допълват от държавното обвинение.

Колегите на професора са в шок. Те нямат обяснение за зверството, но повечето предполагат, че вероятно става дума за отмъщение. Според тях недоволни пациенти може да са взели уличното "правосъдие" в свои ръце и да разчистват сметки. "За един хирург да изгуби окото си е равносилно на професионална смърт", с мъка коментират колегите му. Според лекари професор Станчев е участвал и в съдебни експертизи, което не изключва версията побоят да е бил заради негово експертно заключение.

Колега на проф. Станчев отрече да е имал други инциденти в миналото и всички версии са в сферата на догадките. Колеги от бургаската болница са категорични, че нападението по никакъв начин не може да се свързва с периода, когато беше изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас. Оттогава са минали повече от 6 години.

В резултат на зверския побой Станчев е с фрактура на черепни и лицеви кости. Екип от негови колеги от столичната МБАЛ "Света Анна" го оперира, но въпреки усилията им той изгуби едното си око. Вчера следобед професорът

бе изведен от медикаментозна кома

в съзнание е и е контактен. Направени му са допълнителни изследвания и е прегледан от националния консултант по неврохирургия проф. Николай Габровски. Уточнени са и основните насоки в лечението му.

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) осъди остро побоя над проф. Стефан Станчев в специално становище. "Във връзка с поредното посегателство над български лекар ръководството на БЛС изразява изключителната си тревога от ескалацията на насилие сред обществото, при което отново жертва е български лекар. Един уважаван и ценен в професията специалист, посветен на каузата да помага на хората, в момента се бори за своето оцеляване", казват от БЛС.
Професорът е един от най-добрите хирурзи на гръбначен стълб и е дал втори живот на много пациенти. Благодарение на усилията на проф. Станчев Мария Ваклинова от София, която преди близо две години пострада при пропадане на асансьор в шахта, се чувства добре.

Аз живея втори живот

Доктор Станчев направи много за моя гръбнак и благодарение на него аз не съм в инвалидна количка. Аз го познавам като един изключително позитивен, светъл човек. Не мога да си представя, че на него му се е случило такова нещо. Аз силно се надявам, че колкото и време да му трябва, той ще преодолее психологичната травма. Той е нужен за пациентите", коментира тя пред Нова тв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай