Велев се върна като шеф в БНР

Велев се върна като шеф в БНР | StandartNews.com

Възстановява кореспондентите, прави един нощен блок за всички програми

Александър Велев се завръща като генерален директор на Българското национално радио след 15 години. 53-годишният журналист и дипломат днес бе избран единодушно от Съвета за електронни медии и ще смени Радослав Янкулов, чийто мандат изтече.
Велев отвя конкуренцията от дузина сериозни фигури с 5:0 гласа. Сред останалите претенденти бяха Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев, Валерий Тодоров, Петър Волгин, Георги Василски, Светослав Костов, Жени Гаджалова, Росланна Белчева и др. Пълното единодушие на СЕМ опроверга сплетните, че конкурсът е нагласен по политическа линия. В края на гласуването дори червеният Иво Атанасов подкрепи Велев.
Възпитаник на Немската езикова гимназия в София, той завършва УНСС със специалност "Организация и управление на промишлеността". Кариерата му в радиото започва с началото на демократичните промени през 1990 г., когато става един от гласовете на новото време. В началото Велев води новини и прави предаването "Нещо повече". Впоследствие се разгръща и в международните новини, в нощния блок и

в култовото през 90-те години
"Хоризонт на вълните на младостта"

По време на кабинета на Жан Виденов той настъпва червена мина. През 1995 г. е уволнен заедно с още шестима журналисти от радиото. Изгонените създават сдружението "Свободно слово", което се опълчва на социалистическото управление, което пада от власт безвреме. За известно време преминава в пресата и пише във вестник "Новинар", а после работи в частните радиостанции FM+ и "Тангра". През януари 1998 г. е избран за генерален директор на БНР. Въпреки якия натиск в епохата на Костов той успява да запази независимостта на радиото и да спре тъмносиния ентусиазъм за масови чистки. Веднага след смяната му през 2001 г. опитите за въвеждане на цензура от новия шеф Иван Бориславов и уволнението на 19 водещи журналисти взривиха обстановката и доведоха до масови протести на журналисти и общественици. Бориславов бе уволнен и на негово място бе избрана Поля Станчева, която успя да стабилизира положението.
След оттеглянето си Александър Велев поема кореспондентския пункт на Националното радио в Берлин. Балансираните и задълбочени кореспонденции от германската столица стават негова запазена марка. Впоследствие влиза в дипломатически води и

изкарва един мандат като консул на България в Одрин

Новият шеф влиза в БНР в също така труден момент. В резултат на протестите и контрапротестите, както и на неудачните маневри на Янкулов, в по-старата от двете големи обществени медии цари обстановка на хаос и интриги, твърдят журналисти.
Повече от всякога начело е нужен безпрекословен авторитет с достатъчно опит и мъдрост, който да обедини скараните лагери, коментират от БНР.
Велев представи и най-професионалната и стратегически ориентирана концепция за управление. Един от силните акценти е възстановяването на кореспондентската мрежа на БНР, която да стане реален конкурент на националните телевизии, които постепенно иззеха ранобудните слушатели на радиото чрез своите политически сутрешни блокове. Новият директор ще създаде и обособен нюзрум на всички програми в радиото, включително и на регионалните радиостанции. Ще бъде възстановен Програмният съвет на радиото, в който ще влязат широк кръг общественици. Една от иновациите е намаляването на броя на програмите на чужди езици в радио "България". Само румънското радио излъчва на повече езици. Радио "България" е продължение на пропагандната линия от преди 1990 година. Затова то не може да продължава да съществува по този начин, категоричен бе Велев на изслушването в СЕМ. Той ще уточни с Външно министерство и останалите институции броят на езиците, на които ще излъчва радио "България". Той възнамерява да проведе и специално изследване върху аудиторията в Кърджали, за да се изясни какво иска да слуша там местното население на родния си турски език.
Новият шеф е категоричен противник на сливането на БНР и БНТ, което според него ще доведе до това, че радиото ще остане втора по значимост медия, а не равнопоставена с БНТ. Велев обещава да създаде и единен нощен блок за всички програми на БНР, за

да не се харчат излишни пари на данъкоплатците

тъй като в момента слушаемостта на голяма част от различните нощни блокове била нула.
Познати на Велев разказват интересна история за него. През есента на 1999 г. радиото организира в Първо студио на "Драган Цанков" 4 концерт на симфоничния си оркестър. Поканен е целият дипломатически корпус, видни наши личности. Около 17 ч тогавашният генерален директор Александър Велев отива у дома, за да облече официален костюм. Когато след час се връща, специалната охрана заради посланиците спира служебния му автомобил. "Това е директорът на радиото", казва през стъклото на колата шофьорът на Велев. "Това е без значение. Тук е само за дипломати", отсича полицаят. Едва след допитване до по-висш офицер Велев бил пуснат на работното си място.
Визитката на семейството е една - журналисти. Майка му Ани Нанова е работила в сръбската редакция на БНР. Баща му, покойният Радослав Велев, е бил кореспондент на "Работническо дело" в Берлин и Бон, известно време е ръководил отдел "Международен" на същия вестник. Дядо му Любен Нанов е автор на първия български синонимен речник.
Велев е елегантен мъж, който привлича женските погледи и днес. Има три му деца, родени от три различни майки - Радост, Алекс и Ниа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай