Възрастта за пенсиониране замръзва за година

Възрастта за пенсиониране замръзва за година | StandartNews.com

София. Близо 15 300 повече българи ще могат да се пенсионират догодина заради замразяването на пенсионната възраст и стажа. Депутатите окончателно гласуваха, че през 2014 г. условията за излизане в пенсия остават същите като през тази година. За мъжете, които се трудят при трета категория, това са навършени 63 г. и 8 мес. и навъртян стаж от 37 г. и 8 мес., а за жените - навършили 60 г. и 8 мес. и стаж 34 г. и 8 мес.

"Мечешка услуга" нарекоха от ГЕРБ замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране. Според партията, при чието управление от 2012 г. започна увеличението им с по 4 месеца всяка година, така хората били обричани на ниски пенсии. "Ако не свиете разходите на НОИ, скоро постъпленията от корпоративните и подоходни данъци няма да могат да покриват пенсиите и ще се наложи да вдигате осигуровките", заяви депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. "Реалната възраст на пенсиониране в България е 64 г. и 5 мес. за мъжете и 61 г. и 3 мес. за жените. Тя е значително по-висока от средната за ЕС, където мъжете се пенсионират на 61 г. и 7 мес., а жените - на 61 г. и 5 мес.", посочи депутатът от Коалиция за България Георги Гьоков. Според него увеличението на пенсионната възраст при управлението на ГЕРБ не е довело до ръст на пенсиите, нито пък е спестило съществени разходи от бюджета на НОИ. Сметките показват, че направените икономии са за 35 млн. лв. на година.

Замразяването на възрастта и стаж ще бъде само за една година. Това увери Корнелия Нинова от БСП по повод опасенията на опозицията, че спирането на реформата ще продължи по-дълго време. През 2014 г. трябва да бъде изработен механизъм, с който да се обвърже пенсионната възраст с продължителността на живота. "Така тази величина вече няма да зависи от политически решения", коментира социалният министър Хасан Адемов. Той призова за търсенето на широка обществена подкрепа за тази промяна. В приетия на второ четене бюджет на Държавното обществено осигуряване обаче не са предвидени три мерки, предложени от БСП. Става дума за премахването на възрастта за пенсиониране при военните, замразяването на годините за пенсия на работещите при първа и втора категория труд и възможността за предсрочно пенсиониране при недостиг до 2 години на стаж или възраст. Трите промени ще струват общо 45 млн. лв. допълнителни разходи. "Няма драма, държавният бюджет може да поеме тази сума", коментира социалният министър Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай