Възрастта на такситата се увеличава до 15 години

Възрастта на такситата се увеличава до 15 години | StandartNews.com

София. Автобусните превозвачи ще избират дали да използват касови апарати или досегашните билети, решиха депутатите, като гласуваха промени в Закона за автомобилните превози. Така отпадна задължителното инсталиране на касови апарати в автобусите, напомня БНР.

Депутатите гласуваха още допустимата възраст на таксиметровите автомобили да се увеличи от 10 на 15 години.

"Променихме срока за използване на таксиметрови автомобили. Досега беше, че автомобил може да се използва за таксиметров превоз до 10-годишна възраст, сега приехме това да бъде до 15 години", обясни Георги Свиленски, депутат от БСП.

"Веднага искам да кажа, че в нито една държава в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите. Разбираме напълно отговорността, която сме поели пред всички граждани, а и пред таксиметровия бранш с това, че се поставя под съмнение сигурността на автомобилите, но за нас е важно действително на първо място да бъде сигурността и след това възрастта и всички други фактори в таксиметровия бранш. Свидетели сме и сега, че коли на 3,4 или 5 години не отговарят на изискванията за таксиметров превоз, затова считаме, че това е правилна поправка."

Отпадна и изискването за касови апарати в градските линии, което според Свиленски е щяло да създаде голям проблем на пътниците и шофьорите.

Според Георги Свиленски въпросът за укриването на данъци и приходи не може да се поставя във връзка с издаването на касови бележки или на билети. "Дали ще е касов бон или билет от ролка, възможността е абсолютно еднаква", категоричен бе той и обясни, че въпросът е на отговорността и контролът на държавата. "Касовият апарат не прави издаването на билет по законно от това дали ще продадеш билет", обясни Свиленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай