"Възкреси доброто" променя съдби

"Стандарт" подновява кампанията си в навечерието на най-светлия празник

"Възкреси доброто" променя съдби | StandartNews.com

За този Великден политиците ще се надпреварват да ни обещават чудеса. Причината е прозаична - най-светлият празник съвпада със старта на кампанията за евроизборите. Докато знайни и незнайни месии ни продават мечти, "Стандарт" ще се бори да възкреси доброто - и на този Великден. И да даде кураж и рамо на онези, които не чакат Спасители, а се борят със съдбата си.

Започнахме кампанията "Възкреси доброто" преди година - като светъл лъч, който да разсее кошмара, в който се бе превърнал делникът ни - живи факли, кръв и омраза по площадите, безпътица. С ваша помощ доказахме, че чудесата се случват. Че човещината у българина е жива. А "вирусът" на доброто е силно заразен.

Станислава, Дора и Тео са трима от героите на "Възкреси доброто". В навечерието на миналия Великден ви разказахме техните истории. И с помощта на добри хора им помогнахме да дочакат своето чудо. Година по-късно семенцето на доброто даде плод. Младата майка Станислава успя да надхитри смъртта за втори път благодарение на медиците от Военномедицинска академия в София. Дора от Пловдив, която е родила и отгледала 7 деца, намери работа - спокойна, че от "Лидл" осигуриха пълен хладилник за фамилията й. Ученикът Тео, чието хоби са птиците, пък получи криле и нови хоризонти благодарение на приятелите ни от "Интеграл", които го изпратиха в Лондон.

Тази година "маратонът на доброто" продължава с историите на новите ни герои. Болни, затънали в кредити и безизходица или несправедливо наказани от съдбата - ще ви запознаем с тях до Великден. И заедно със съюзниците си ще опитаме да им подарим малкото чудо, което да преобърне живота им.

Вярваме, че каузата на "Стандарт" ще зарази и вас. Че в навечерието на Великден ще направите и хвърлите зад гърба си поне една добрина. Защото, каквото и да ни обещават политиците преди избори, едно е сигурно - трябва да си помогнем сами, за да ни помогне и Господ.

Станислава победи смъртта, но не и чиновниците

От ТЕЛК й отказват пенсия, след 3 месеца остава без доходи

След като се пребори за живота си с помощта на докторите от ВМА-София, сега битката на Станислава от Варна е с чиновници и бюрократщина. В ТЕЛК в МБАЛ "Св. Анна" отказват да пенсионират младата жена, въпреки тежкото й заболяване и сложните операции, които преживя. Признават й 34% инвалидност, които не й дават право на пенсия. А тя оттук нататък не би могла да продължи в професията - фризьор, и да разкрасява дамите, колкото и да й се иска. И ще разчита на доходите на останалите членове на своето прекрасно семейство, без да има свои само след 3 месеца. Тогава малката й дъщеричка Мирослава навършва 2 г. и

държавата спира да изплаща парите

за майчинство на Станислава.
Варненката беше една от героините на кампанията на вестник "Стандарт" - "Възкреси доброто". Благодарение на това майката на две деца получи шанс за животоспасяваща и сложна операция във ВМА-София миналата година заради разширение на кръвоносен съд в мозъка. Финансирането на скъпия стент от близо 39 000 лева не се поемаше от здравната каса, която даде само 10 000 лв. Останалите средства дойдоха от върнатите бонуси на чиновници след намесата на тогавашния здравен министър проф. Николай Петров от служебния кабинет. Но и преди намирането на парите шефът на ВМА тогава - ген. Стоян Тонев, заяви, че ще оперират жената. Перфектната интервенция беше направена от златните ръце на д-р Мирослав Лилов. Той направи една година преди това и първата операция на Станислава, която, докато беше бременна, преживя два инсулта и през май 2012 г. изпадна в тежка кома. Нейния живот и този на бебето й и тогава спаси екипът на д-р Лилов. Затова и, когато дъщеричката й се роди, Станислава от благодарност й даде неговото име - Мирослава. Малкото момиченце вече "шари" навсякъде, бърбори всичко и е най-голямата радост в семейството на Станислава, което живее във вилната зона на Варна - "Боровец", при родителите на съпруга й Мирослав. А

голямата гордост на всички е каката

която е ученичка във втори клас.
"Чувствам се много добре, отдала съм се на децата и съм много щастлива", споделя младата майка. Станислава използва всеки случай да благодари на докторите и на вестник "Стандарт" за станалото чудо да се радва на живота. Огорчението й е, че трябва да се бори със системата, при която и очевидното не се вижда. Въпреки добрите резултати и напредъка след болестта, Станислава бързо се уморява, а имплантът в главата й събира течност, отделянето на която не е проста и лесна работа. Ако се върне към любимата фризьорска професия, трябва да е цял ден на крак, а работата с бои и спрейове за коса може да е не само опасна, а и фатална за нея. Затова Станислава обжалва решението на ТЕЛК-Варна в НЕЛК, което ще бъде разгледано обаче чак на 15 март 2015 г.

Многодетната майка Дора вече работи

Децата й поемат към Щатите, за да изпращат долари

За една година в многодетната фамилия на пловдивчанката Дора, на която в. "Стандарт" и "Лидл" помогнаха с ваучери за храна в размер на 500 лева за 12 месеца, са се случили много неща. За щастие повечето положителни. Доброто в дома на Бъчварови, които са създали 7 прекрасни деца, идва бавно и на малки порции, но се случва.
"Повярвах, че има чудеса, след като се срещнахме с вас", казва с ръка на сърцето многодетната майка, която преди няколко години остана без работа, след като бе съкратена най-безцеремонно от бившата кметица на пловдивския район "Южен" Павлинка Кацарова. В момента Дора вече не е безработна, но в продължение на 3 г. никой не искаше да наема жената, която остана на улицата на 52-годишна възраст. Положението вече се е променило и Дора ще се грижи за децата с увреждания, които са настанени в новите общински защитените жилища. "Търсим точно човек като вас!", казали й по време на интервюто специалистите от комисията, след като чули, че е отгледала 7 деца. Преди да чуе дългочаканото "да" за работа обаче признава, че дните за семейството й били много трудни от гледна точка на финансите. "Ваучерът за храна всеки месец в "Лидл"

буквално ни спаси от глад

разказва майката. Доходите им през изминалата година били минимални - пенсията от 200 лева на съпруга й Атанас, който е инвалид от много години, и заплатата на продавач на най-големия й син, който носи името на баща си. "Парите ги кътахме, за да плащаме сметките за ток, за да не ни го изключат, а с ваучера купувахме храна за цял месец", разказва Дора. Междувременно синът й Слав, който миналата пролет все още бе студент по рехабилитация, завършил и също си е намерил работа. "На повикване е в един от пловдивските хосписи и не е с постоянен договор, но поне се труди по специалността си и все пак също има някакви доходи", обяснява Бъчварова. Най-малкото от момчетата й - Георги, който завършил миналото лято първи курс спортна педагогика в ПУ "Паисий Хилендарски", пък заминал на студентска бригада в Америка и останал там. "Във Вашингтон е. "Работи на две места и си изкарва добри пари, има самочувствие и не мизерства. Много ми е мъчно, но ако той се чувства на мястото си в Америка, по-добре да остане там", споделя майката. С Георги се чували редовно по Скайп и дори вече започнал да помага с пари оттам. Дъщерята Дора, която сега е трети курс студентка "Английска филология", също гледа към Щатите и по всяка вероятност, като завърши, ще отиде при брат си. Най-малката, за която също все още се грижи мама Дора, е Анна.

През май е абитуриентският й бал

тъй като завършва XII клас в Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост и технологии в Пловдив. Амбицията й е да изкара висока оценка на държавния си изпит, защото той е входът й към Университета по хранителни технологии, където иска да учи "Кетъринг". Другите две дъщери на многодетната фамилия - Мария и Гергана, са омъжени и имат свои семейства, но продължават да помагат на по-малките си братя и сестри с каквото могат. В момента двете каки са се ангажирали с ушиването на тоалета на Анна за абитуриентката вечер.

Тео учи птичи песни и си мечтае за Бали

Младият орнитолог мисли да следва висше в Германия

Теодор Трифонов от Нaционалната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София бе момчето, което миналата година замина на езикова ваканция с кампанията на "Стандарт" "Възкреси доброто". Лятното училище в Лондон бе организирано от консултантска къща за образование в чужбина "Интеграл" заради успехите му в науката. Тео е биологът, прославил страната ни на олимпиадата в Люксембург, където заема третото място по природни науки. Призовете и отличията на единайсетокласника вече обхващат цяла страница в CV му.
И в момента Тео е по средата на олимпиада - чака да излязат резултатите от втория кръг, който ще отведе победителите на националното състезание в Момчилград. Ако стане първенец, го чака международният кръг на олимпиадата, която тази година ще бъде на остров Бали. Вторият кръг на състезанието доста поизпотил младия биолог, защото имало и тежки въпроси.

Иначе в момента Теодор заляга над уроците, защото текат последните две тежки години на училището. Мечтае да кандидатства в Германия, но още не е напълно сигурен в решението си. Където и да отиде обаче, шестиците ще му трябват. От уроци младият орнитолог дори не намира време за нещо, което си е запланувал отдавна - да научи песните на птиците. "Пойните птички са плашливи, крият се и трудно се виждат, затова опитните орнитолози ги разпознават само по песента. Аз обаче тепърва навлизам в това занимание, имам още много да уча в това отношение", разказва ученикът. Вероятно ще остави усвояването на птичия език за лятото, когато смята най-вече да си почива преди последната трудна година в гимназията.

Миналата година Тео бе в езиковия център "Докланд" в сърцето на Великобритания, откъдето донесе куп впечатления включително и от мечтания британски Природо-научен музей и ботаническите градини, както и отличен английски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай