"Възкреси доброто" буди човещината

"Възкреси доброто" буди човещината | StandartNews.com

Заедно връщаме надеждата на хората, които се нуждаят от помощ

Да протегнеш ръка на човек, които има нужда от помощта ти, да видиш как се изправя на крака и продължава живота си, благодарение на твоята съпричастност. Да станеш причина за връщането на усмивката на нечие тъжно лице, да избършеш сълзите, да помогнеш за изчезването на болката. Да възкресиш доброто. Това е мисия, която ние - вестник "Стандарт", и ти, драги читателю, следваме заедно. Вече четвърта година разказваме на страниците историите на хора, които се нуждаят от подкрепа - за лечение на тежки болести, за намиране на работа, за справяне с бедността и мизерията. Както и за талантливи деца, за които търсим средства за образование, за добри инициативи, които си заслужава да следваме, за
примери, достойни за подражание.

И тази година за пореден път се убедихме, че нашата кауза не е безсмислена. Защото съпричастността и състраданието на българина се събуждат от чуждата неволя и той откликва на зова за помощ. И така се връща надеждата у всички нас, че доброто е живо.

Ето накратко някои от добрините, които сътворихме заедно през изминалата година:

Дарихме светлина на отец Иван от Нови хан и на сираците в приюта, които имаха сметка над 5000 лева към енергото. Вие, нашите читатели, платихте дълга само броени дни, след като прочетохте за проблема! После заедно изпратихме децата на училище и така помогнахме на над 300 души.

Разказахме ви и за добрия пример на Диана Язаджиева, обрекла живота си на мисията да дарява надежда и любов на самотни и изстрадали хора, загубили вярата си. Както и за отец Емануил от храм "Света Троица" в Добрич, който покани самотниците от града на новогодишна трапеза в църквата.

За цял клас ученици от ГПЧЕ "Иван Вазов" в Смолян, които организираха концерт и дариха средствата за възстановяване на дома на Роска Георгиева от Момчиловци, изгорял до основи. Инициативата им подтикна още хора към съпричастност с пострадалото семейство.

Разказахме ви и 43-годишната Ивилина Димова от Балчик, която мечтае да проходи след лекарска грешка, за мама Катя от Перник, сънуваща, че Явор ходи като близнака си Ясен, за Дора - жената с несломимия дух, която се подлага на тежки рехабилитации, за да може да стане от инвалидната количка. Всички те са благодарни за средствата, която са получили от вас, но тяхната битка продължава.

И това са само малка част от вълнуващите, тъжни, и не толкова, истории, които можем да променим към добро.
А днес повече от всякога имаме нужда да повярваме в доброто. Защото то ни дава смисъла, който ни е нужен, за да продължим напред.

Вики отива на евротурнир по шах, но няма треньор

Преди Великден ви разказахме за една малка шахматистка с големи мечти - Вики от Благоевград. 10-годишното момиченце е шахматната надежда не само на Благоевград, но и на цяла България. Наскоро Вики стана втора на държавното първенство за момичета до 10 години. С това си спечели квота за участие в европейското първенство по шах в Прага, което стартира на 18 август. „За нас второто й място е огромен успех, тъй като няма треньор. Помага й само съпругът ми. А някои нейни конкурентки имат дори по двама треньори. Спечели и купата за първенец в нейната възрастова група на международния турнир „Осогово" в Кюстендил", каза за „Стандарт" Величка Стрендева, майката на Вики. Талантливото момиче е много амбициозно и трудолюбиво, винаги иска да е номер едно. В момента се готви усилено за европейското първенство и очаква с нетърпение двубоите на шахматната дъска в чешката столица.

Русенско школо събра 19 000 лв. за пиана

18 883,21 лв. от общо 25 дарения са постъпили по сметката на русенското Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов" до юни. Както ви разказахме, школото в Дунавския град, от което са излезли много световно признати музиканти, се нуждае от средства за обновяване на музикалните инструменти. Някои от тях не са подновявани повече от 50 г. и не са в добро състояние. Дарение от близо 10 хил. лв. направи българското сопрано Красимира Стоянова, която е възпитаник на русенското училище и е най-успешната оперна певица от своето поколение по световните сцени. Кампанията за набирането на средствата за обновяването на музикалните инструменти в школото се организира от общинската фондация "Русе - град на свободния дух". Цялата необходима сума е около 300 000 лв..

Банкова сметка:

IBAN:BG80BPBI79211044468903
BIC:BPBIBGSF
"Юробанк България" АД
За благотворителната кампания „Талант без граници".

Кампанията помага на бебето Кристиян

„Преди време изпитахме голяма радост, тъй като с помощта на вестник „Стандарт" с нас се свързваха родители на детенце, което починало въпреки лечението. Те ни обясниха, че имат пари в сметката си и ни преведоха 40 000 лева". Това разказват родителите на Кристиян Гусийски, който е на година и 8 месеца и страда от детска церебрална парализа. Майка му и баща му искат да го заведат на лечение в китайска клиника, в която се лекуват деца от цял свят. Със събраните от тях 20 000 лева и с дарението от 40 000 могат да проведат два курса лечение по 4 месеца в Китай. "Срещнахме обаче неочакван проблем", разказа майката Петя Василева. От Банка ДСК, където е дарителската сметка, не им дават парите. Могат да ги получат само ако представят проформа фактура от китайската клиника. „Оттам обаче са категорични, че няма как да ни дадат такъв документ, защото още не са прегледали сина ни, не знаят точно как ще го лекуват. Как да напишат някакви суми предварително като разходи? Трябваше да пътуваме за Китай на 24 август, но това няма да се случи", разказва майката на Кристиян. Тя и съпругът й Малин Гусийски говорили с други родители, чиито деца се лекуват в същата клиника. Те ги уверили, че не са имали такъв проблем. Получават парите, водят децата си на лечение, получават фактури след това и ги представят. Останат ли пари, ги връщат в дарителската сметка. „Писахме писмо до ръководството на Банка ДСК, чакаме техния отговор. Дано ни разрешат, защото в тази клиника има добри резултати от лечението на заболяването на сина ни", каза още Петя Василева.

Дора отстоява правото си на пълноценен живот

Благодарение на много добри хора в началото на тази година Дора провежда рехабилитация в Център „ADELI" в Словакия. Нужните средства от 15 хил. евро бяха събрани след дарителска кампания. Младата жена не губи кураж и благодари на всички, които са неотлъчно до нея и й помагат, също на в. „Стандарт" , който разказа нейната история. "Словакия ме промени, по–уверена съм, тялото ми реагира по съвсем различен начин", казва Тодорка Тодорова, която преди 4 години след злополучна катастрофа край Бургас на 12 август 2012 г. остава прикована към инвалидната количка и оттогава се бори отново да проходи. „Напредъкът е огромен през месеците след завръщането от Словакия. След това за няколко седмици бях и в Павел баня. Но травмата ми е изключително тежка и се надявам отново да отида в центъра в Адели", споделя младата жена от Кърджали, която през последните години живее в София.
Ето нейната дарителска сметка:

IBAN: BG61RZBB91551055868806
BIC: RZBBBGSF
ТИТУЛЯР: ТОДОРКА ВЪЛКОВА ТОДОРОВА

Благодарение на вестник "Стандарт" и неговите читатели успяхме да съберем 6500 лева, за да заминем за клиника в Турция, където Рая да бъде прегледана, каза майката на болното момиченце Петя Йорданова от Добрич

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай