Вършец приютява 60 сирийчета

Вършец приютява 60 сирийчета | StandartNews.com

Монтана. 60 сирийски деца без родители ще бъдат настанени в климатичното училище на град Вършец, съобщи областният управител на Монтана Анатолий Младенов. Настаняването им ще е дълготрайно за обучение и живот.

 

Преди да стане това, сградата трябва да бъде ремонтирана. За това са нужни 200 000 лв., които осигурява Агенцията за бежанците. Канадският милиардер Янк Бари ще спонсорира създаването на по-добри условия за живот на сирачетата. Обучението им ще се води на български език, допълни губернаторът.

 

"Климатичното училище е общинско, но още не сме запознати с идеята то да подслони сирийски деца", съобщи кметът на Вършец Иван Лазаров. В училището до неотдавна са се учили хронично болни деца от цялата страна. В момента то е превърнато в гимназия по икономика и туризъм и в него са приети деца от града и близките селища. То има и собствено общежитие. В града има и диабетно училище, което е държавно. "Когато разберем за кое от двете става дума, ще се включим в подготовката", каза кметът. "Това са деца-сираци и ние не сме против да им дадем подслон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай