Варненец спечели луда гонка с болиди

Варненец спечели луда гонка с болиди | StandartNews.com

Дама и коментатор на Формула 1 с овации от публиката
Обръщане по таван и яко блъскане на надпревара с колите Volkicar

Екшън, драма и много адреналин. Това видяха и почувстваха всички зрители, които дойдоха на картинг пистата "Варна" в неделя. Там се проведе вторият кръг на автомобилния шампионат V1 Challenge България, в който състезателите карат малките, но мощни Volkicar коли. Те са уникална разработка на турския пилот Волкан Ъшък. Дълги са 3 метра, тежат 530 кг и имат под капака си 115 коня. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо близо 100 броя в Турция. У нас шампионатът с скоростните и маневрени болиди се провежда за първи път.

За радост на домакините победата в морската столица бе спечелена от местния пилот Искрен Маринов, който дебютира в надпреварата.

Варненецът оцеля в луда надпревара и остави зад себе си на почетната стълбичка своя съгражданин Тодор Славов и пловдивчанина Костадин Щерев, впечатлил с най-агресивното шофиране.

Драмата започна още в квалификациите, когато варненецът Иво Цонев, който е и собственик на пистата, изхвърча и се обърна по таван. Той обаче излезе без драскотина и дори продължи участието си. Жълтият му Volkicar пък за секунди бе ремонтиран и префасониран в лилаво. В крайна сметка при квалификациите най-добро време даде Тодор Славов, току-що спечелил победа в своя клас от рали "Босфурус" в Турция, който се класира директно за финала. Останалите участници трябваше да минат през няколко серии. В първия старт Иво Цонев бе най-бърз, а макар и да отпадна, отличен дебют направи журналистът Атанас Марков, който е тв коментатор на Формула 1. В следващата гонка ликува победителят от първото състезание в Пловдив Костадин Щерев.

Дойде ред да се включи и вторият в квалификациите Искрен Маринов. Той започна силно, но след като Щерев го удари отзад, едва се удържа на трасето. Все пак Искрен запази второто място и се класира за финала. Трета остана единствената дама Диана Стоянова, докато последният отпаднал бе Цонев. Така на финала един срещу друг се изправиха класиралият се директно Тодор Славов, Костадин Щерев, Искрен Маринов и Диана Стоянова. Още на първия завой болидите на Славов и Щерев се удариха, след което варненецът изостана. От сблъсъка се възползва Искрен Маринов, който поведе. Щерев обаче направи няколко зрелищни изпреварвания и се долепи до водача и не след дълго успя да го задмине. На един от обратните завои обаче двамата са удариха и местният пилот се измъкна по-бързо и финишира първи. Завъртелият се Щерев пък бе задминат и от Славов. Специалната награда за най-бърза обиколка спечели Славов с време, постигнато още в квалификациите - 42.10 секунди.

Публиката край пистата във варненския квартал "Виница" бе подгрявана в продължение на 4 часа и от демонстрация на дрифт автомобили, а феновете получиха възможност да управляват актуалната гама на Hyundai, които са партньори на шампионата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай