Върнали Боевски заради претъпкан затвор

Властите се обадили на роднините да съберат пари за самолетен билет

Върнали Боевски заради претъпкан затвор | StandartNews.com

София. Щастлива случайност, а не издаване на изпращачите и евентуално получателите на кокаина, е вероятната причина Гълъбин Боевски предсрочно да напусне затворническата килия и да се радва на свободата в родината си. Това научи "Стандарт" от свой източник от правосъдието на Бразилия, пожелал анонимност.

"Бразилия има хроничен проблем по отношение на броя на затворниците и надхвърления капацитет на местата за лишаване от свобода. Затова е в ход кампания да се отърве поне от чужденците", обясни източникът ни.

И добави: "В частност по случая Боевски затворът, в който той беше, е с капацитет 700 обитатели, но в момента там са настанени над 1500 души".

Според източника ни българинът е бил част от група от 70 граждани на различни държави, които Бразилия е решила да изгони от територията си, за да освободят места в и без това препълнените пандизи. В рамките на тази кампания федералната полиция влизала в контакт с близки и роднини на затворниците, определени за изгонване.

Властите в Бразилия давали указания на семействата да съберат пари и да купят самолетния билет, с който осъденият да се върне в родината си и ако има сключена двустранна правна спогодба, да си доизлежи присъда. Такова споразумение между управляваната от Дилма Русеф държава и България няма.

"Стандарт" научи, че по случая с осъдения бг олимпийски шампион е имало повече от обичайното заседания на съда, за да се реши дали все пак да бъде експулсиран или не именно защото Бразилия е наясно, че у нас той ще е с абсолютно чисто съдебно минало и на свобода от момента на стъпването си на родна земя. "Което е в ущърб и на нашия имидж, защото излиза, че бълваме престъпници и те стават безнаказани в момента, в който ги пуснем да се приберат в родината си", коментира още източникът ни. И добави, че Бразилия внимателно следи развитието по този случай в медиите не само по отношение на Боевски, но и във връзка с решението на София да отзове посланика ни Чавдар Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай