Ваньо ще доказва на САЩ, че не е "Цар"

Минков искал да стане моряк, но го грозят 30 г. в американски затвор

Ваньо ще доказва на САЩ, че не е "Цар" | StandartNews.com

Дали 13 август ще бъде фатална дата, или ще донесе късмет на Ваньо Минков, ще реши Варненският апелативен съд. Тогава той ще заседава по искането за екстрадиция на САЩ за 31-годишния мъж. Минков е разследван по Федералния кодекс за "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация) и заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път". Преди два дни Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста Минков. Според магистратите, ако е с по-лека мярка за неотклонение, той може да се опита да заличи свои действия във виртуалното пространство. Адвокатът му Иван Томов заяви пред "Стандарт", че ще обжалва определението на съда. Ако бъде екстрадиран и осъден, Минков може да прекара 30 г. в затвора. Той е от 2 месеца в ареста и твърди, че е невинен. "Най-големият ми страх е, че повече няма да го видя!", заяви пред журналисти Веселина Иванова, майка на Ваньо, минути след като синът й бе задържан под стража.


Заплашеният с екстрадиция варненец искал да става моряк, разказа пред "Стандарт" майка му. Ваньо Минков изкарал необходимите изпити, получил сертификати и смятал да плува по море. Младият мъж имал и два взети семестъра "Връзки с обществеността" във Варненския свободен университет, но прекъснал.

"Заповедта за арест на съда в Ню Джърси, съгласно която е задържан Минков, е невалидна, тъй като в нея има печатна грешка", заяви пред "Стандарт" адвокатът му Иван Томов. Според него първоначалното искане за задържане на Минков е от 7 май т.г., въз основа на което е арестуван и му е взета мярка за неотклонение. Когато 60 дни по-късно е пристигнала и официалната нота за екстрадицията на Минков, се оказало, че тази заповед е издадена с техническа печатна грешка и е невалидна твърди адвокатът. Според него от САЩ са изпратили втора заповед за арест от друг съдия с дата 15 май 2013 г. По думите на адвоката в представения от САЩ и преведен у нас обвинителен акт не е споменато мястото, където е извършено престъплението. "Това е задължително по нашия Наказателно-процесуален кодекс", казва адвокатът. Според адвоката съществуват и други пропуски от страна на американските власти, за които обаче ще говори на предстоящото дело по екстрадицията.

Факт е, че в Окръжния съд в морската столица са получени официални документи от САЩ: Нота номер 183 на посолството на САЩ и придружаващи я документи. Сред тях са валидно искане за екстрадицията на българина, клетвени показания на помощник федерален прокурор за северен район на Ню Джърси при Федералното министерство на правосъдието на САЩ, клетвени показания и на специален агент на САЩ в подкрепа на молбата за екстрадиция и други документи. "От всички цитирани писмени документи за съда е безусловно, че престъпленията, за които се иска предаването на българина в САЩ, са описани в Договора за екстрадиция между двете държави", обясняват от пресслужбата на Варненския окръжен съд. Според тях престъпната дейност се е развивала във виртуалното пространство, като в изпратените от САЩ документи се посочени множество начини за извършването й.
По време на разследване под прикритие, извършено от тайните служби на САЩ, станало ясно, че лице, използващо псевдонима "Цар", е предлагало за продажба през интернет голяма база данни с открадната информация за дебитни и кредитни карти. То комуникирало с потенциалните си купувачи използвайки няколко ICQ акаунта.

От ФБР не успели да идентифицират "Цар", но успели да установят IP адресите, които са били използвани за достъп до ICQ акаунтите. Така се стигнало до три български интернет доставчика от София.

След като фирмите оказали пълно съдействие на САЩ, се оказало, че сред списъкa с логвания от IP адреси има такъв, регистриран на името на Ваньо Минков, който е абонат само на варненска фирма. Това е и водещото доказателство, че Минков е въпросният "Цар". Той пък твърди, че логването към адреса на домашния му интернет може да стане съвсем свободно, от 200 до 500 м, защото използва в дома си безжичен рутер. Според защитата на Ваньо чрез лаптопа му може директно да се докаже дали той е въпросното лице - това може да стане чрез т. нар. МАС-адрес, който е персонален за всеки компютър в дадена мрежа. Така можело да се докаже, че иззетият лаптоп от дома на Минков не е този, с който са били извършени престъпленията от "Цар".

Според близките на Ваньо към момента той е само заподозрян. По законите на САЩ трябва да бъде екстрадиран и може да прекара неограничено време в затвора в очакване на присъда. Майка му се притеснява, че семейството няма средства, за да плаща за адвокат в Щатите. Според Веселина Иванова Ваньо разбира от компютри толкова, колкото всеки средностатистически българин. Младият мъж е завършил техникум по обществено хранене за барман и сервитьор. Въпреки че близките на Минков са категорични, че случаят е аналогичен с този на Гергана Червенкова, адвокат Томов не изрази подобно мнение. "Не бих могъл да кажа, че делата са еднакви, всеки случай е различен сам по себе си. Но е факт, че обвиненията срещу Минков не са подкрепени с доказателства, а според американското законодателство - "заговор" означава опит да се извърши престъпление", заяви адвокат Томов.

Всеки може да е на наше място

Веселина Иванова, майка на Ваньо

Колко хора знаят, че сме подписали такова споразумение с американските власти, че при "вероятно подозрение" и при клетвена декларация на федерален агент ние попадаме под ударите на американското законодателство и можем да бъдем екстрадирани за САЩ? В момента точно това се случва със сина ми... Нито за миг не съм допускала, че такова нещо може да ни се случи. Не съм допускала, че нямаме права. Всички тук казват: "Доказателствата не ни интересуват, ние сме сключили спогодбата и трябва да я изпълним". Значи, на наше място можеше да бъде всеки българин!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай