Външно министерство предупреждава за работата в чужбина

Външно министерство предупреждава за работата в чужбина  | StandartNews.com

София. Министерство на външните работи предупреждава за измами при сезонна работа в Швеция и други страни извън граница. Във връзка с зачестили оплаквания на хора, които са отишли да работят в чужбина, от министерството отправиха ценни съвети, за да предпазят бъдещите гурбетчии от проблеми. Препоръките са направени съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора.

Рисковете да попаднете на недобронамерени посредници, работодатели или други познати не са за подценяване, обясняват от министерството. По техни данни много хора се насочват към работа в селското стопанство през летния сезон. Дават пример с Швеция, където наши гурбетчии добиват горски плодове, но много от тях са останли без препитание заради слабата реколта на боровинки и късното зреене на плодовете. В някои случаи нашенците дори нямат средства, за да се завърнат в България.

„По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2013 г. ще узрее по-късно, след края на месец юли, началото на месец август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски. Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а в последствие стават и жертви на трудова експлоатация", алармират от институцията. Така те предупреждават, че при този тип сезонна работа хората трябва да бъдат много предпазливи. Това, че на много от работниците им се налага да спят на открито и да живеят при доста лоши условия, също се случва често при гурбета в чужбина.
В Швеция има задължително изискване за притежаване на здравна застраховка, напомнят от външно.

От министерството предупреждават, че през последните години съществува трафик на хора с цел трудова експлоатация. Така на хората им обещават хубави условия за работа в Германия, Белгия, Чехия, но след това реалността е друга. Има и случаи, в които работодателите взимат документите за самоличност на хората и те не могат да потърсят помощ от властите.

Желаещите да работят в чужбина трябва да внимават и къде ще търсят обявите. Ако те са разлепени на улицата, с обещания за високо заплащане, имат мобилен телефон, но с уточнено само малко име,без никакво наименование на фирма, значи нещо е съмнително. Също така много внимателно трябва да се четат и документите, които хората подписват преди заминаване, обясняват от външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай