Вълкът от Хасково

Вълкът от Хасково | StandartNews.com

Стамен Янев обича да разпуска с фитнес, ски и сърф

Млад, амбициозен, пълен с желание за работа и опит в международни компании. Така приятелите на Стамен Янев го описват с едно изречение. Неговата история започва от родния град на тенис звездата Григор Димитров - Хасково, за да стигне до стола на шеф на агенцията за инвестиции у нас. Редом с това той трупа опит в международни компании. Иска със сигурност да заложи на работата, с която инвестициите у нас да отбележат ръст поне с 15% всяка година. Упорството на Янев вероятно идва и от опита му в спортното амплоа.

Стамен Янев е роден в София на 19 септември 1977 година. Детството му обаче преминава в Хасково, където тренира бойни спортове като Киокушинкай карате и Кик Бокс, но и състезателни танци и спортно ориентиране. "Сега си давам сметка, че успях да извлека най-важното от всички тези интереси, които с годините формираха характера и възгледа ми. Мечтаех да стана силен и независим. Винаги са ме впечатлявали хората с бистър ум, отстояващи доброто, борците за справедливост. Това обяснява защо любими филм и до днес остана "Междузвездни войни", признава Янев пред "Стандарт".

Важните стъпки в живота му обаче започват едва след като завършва право в Софийския университет. Младият Янев записва специализация на Европейско и английско право към университета Кеймбридж, както и в Европейския университетски институт във Флоренция, Асер Колидж Европа в Холандия (Европейско право и режим на чуждестранните инвестиции), University College London и други.

Кариерата си Янев започва още като студент, когато го взимат в българска правна кантора, която се занимава с чуждестранни клиенти. "Тогава осъзнах, че имам нужда от международен опит и заминах за един семестър в Холандия по програма, финансирана от Холандското правителство. Можех да продължа да уча за магистратура по право в някой друг международен университет, но реших, че един семестър е достатъчен и пак трябва да се върна към практиката", казва за себе си шефът на агенцията.

След това през 2005 година започва кариера в международни консултантски компании от т.нар. голяма четворка. така започва работа в една от най големите международни правни кантори - DLA Piper. "Последваха предложения от Ърнст и Янг, където отговарях за правната част относно услуги, свързани със сливания и придобивания, а след това в Делойт. Заедно с няколко прекрасни млади колеги създадохме адвокатското дружество "Делойт Лигъл", където отговарях за цялостната му дейност като старши мениджър", спомня си още Янев.
В личния си живот младият шеф на агенцията има своя спътница от 15 години. През свободното си време обича да разпуска с фитнес, ски и сърф. "За съжаление, все още имам само няколко урока по тенис, но като съгражданин на Григор Димитров съм длъжен да се постарая малко повече в тази посока. Имам и друго предизвикателство - участие в предстоящите полумаратони на 21 км", разкрива Янев.

Амбициозният мъж е ценител на класическата музика, но харесва и последните поп хитове. "Тук е мястото да спомена, че съм пял и в известния хор на езикова гимназия в Хасково, заедно с двама бивши министри на икономиката - Асен Василев и Делян Добрев. В колата често слушам Ерос Рамацоти. Напоследък се увличам от журналистическата литература на Иво Иванов (Кривата на щастието), както и биографиите на известни спортисти като Ланс Амстронг. Разбира се, пазя особено чувство към една голяма българска книга "Тютюн" на Димитър Димов. Често се сещам за един цитат - "И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си...". Думи, които предвещават появата на личности като Гордан Геко от филма "Уолстрийт", обяснява още Янев. На голямата сцена шефът на агенцията харесва филмите с Робърт де Ниро, Ал Пачино, и Тодор Колев.

"Приемам работата си като изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции като естествено продължение и надграждане на опита ми в консултантския бизнес. Там също се опитвахме да спечелим повече чуждестранни клиенти. Факт е, че България е добро място за инвестиране - прекрасна страна с ниска данъчна ставка и добри специалисти. В последните години ни липсваше единна национална кауза, около която да се обединим. Привличането на повече инвеститори означава нови работни места, повече пари в икономиката и по-високи пенсии. Ако трябва да говорим в числа - ръст на инвестициите с 10-15% всяка година. Макар и амбициозно, именно това би било индикатор за добрата ни работа", твърди шефът на агенцията. за себе си често обича да казва, че е упорит и не приема "не" за отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай