Вадят Сабрие от държавното жилище

Като секретарка в съда тя може отново да кандидатства за ведомствен апартамент

Вадят Сабрие от държавното жилище | StandartNews.com

Софийският областен управител и полицията трябва да освободят имота

Доскорошният зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е на път да остане без ведомствено жилище. Вероятно тя няма да може да запази апартамента от 98 кв. в кв. "Витоша", който обитава срещу държавен наем. Там тя се е нанесла още през 2002 г. В момента обаче тече процедура за принудителното извеждане на Сапунджиева. Причина за това е, че тя е прекратила трудовото си правоотношение с правосъдното ведомство през лятото на м.г. и не отговаря на условията да го обитава, става ясно от съобщение на ведомството на Христо Иванов.

За да може да запази просторното жилище, Сапунджиева трябва да е държавен служител. "В Министерство на правосъдието няма получена официална информация за промяна в служебното й положение, както и няма постъпили заявления за настаняване в жилището на г-жа Сапунджиева", твърдят обаче от МП. В опита си да не загуби досегашния подслон бившата заместничка на министър Миглена Тачева предприема спешна маневра. На 21 януари тя е назначена за съдебна секретарка по заместване в Софийския административен съд и като такава има право отново да кандидатства за държавен дом. Сапунджиева замества служителка, която от октомври е в отпуск по майчинство. Това обаче

не й гарантира оставане в същия апартамент

Според информация от правосъдното ведомство предимство за ползването на ведомствени жилища от служители се дава на семействата с повече от две деца, самотни родители с непълнолетни деца, както и при семейства с две деца, когато и двамата родители работят в министерството или органите на съдебната власт. Това означава, че ако има подадени заявления от други служители, които отговарят на посочените критерии, то министерството ще им даде предимство, а бившата зам.-министърка ще трябва да изчака реда си.

Преписката за освобождаване на ведомственото жилище от Сапунджиева е изпратена на софийския областен управител, за да задейства процедурата.

С писмо от 21.01.2015 г. губернаторът е уведомил Сапунджиева за възможността в 14-дневен срок да представи възражения или обяснения във връзка със започнатото административно производство.

Сапунджиева стана известна по-рано с луксозния ремонт на обитаваното от нея жилище.

С 46 000 лева държавни пари е направена

подмяна на дограмата и дюшемето, шкурене и лакиране на гардеробите и поставяне на 68 контакта в жилището, личи от документацията.

На името на Сапунджиева няма имоти в София, но двете й дъщери пък има с какво да се похвалят. През 2003 г. Анна си купува апартамент в столичния квартал "Ботунец", а след няколко месеца го разменя за по-голям в далеч по-престижния "Изток".

Двете дъщери на Сапунджиева получават 140 кв. м жилище и в блок в столичния квартал "Манастирски ливади", което е дарено от Миглена Валентинова Стефанова. Сабрие Сапунджиева и съпругът й Ибрахим купили през 2010 г. на 17-годишната си тогава дъщеря Мериям срещу 95 000 лв. ателие с площ почти 120 кв. м.

Според декларациите на Сапунджиева, подавани до Сметната палата, тя й съпругът й през 2013 г. имат налични 75 000 евро, отделно Сабрие има и два влога - от 6600 и от 49 200 лв. Семейството й притежава две къщи с двор в Якоруда, а съпругът й има и етаж от къща пак там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай