В Турия минаха на минерална вода

В Турия минаха на минерална вода | StandartNews.com

Стара Загора. Предписанието жителите на наводненото павелбанско с. Турия да не използват питейната вода от водопроводната мрежа, както и от кладенци за пиене и готвене поради опасност от замърсяването остава до сряда. Тово съобщиха от регионалната здравна инспекция, която извършва химически и микробиологичен анализ на водата в селото. Според първите резултати всички химически показатели са в нормата, но за микробиологичните трябвало малко повече време и те щели да бъдат готови най-рано в сряда. От резервите на областния съвет на БЧК в Стара Загора са били осигурени бутилирана минерална вода за детската градина, както и по 3 литра на всеки човек в селото.

Екипи на областната управа и здравната инспекция са извършили оглед на 5 къщи, най-силно засегнати от пороя, гробищния парк, двата водоема, детската градина и на една кравеферма в района.

Санитарните инспектори са препоръчали на ръководството на общината и кметството да се извърши дезинфекция и почистване на засегнатите къщи от специализирана фирма, за да се ограничи в максимална степен опасността от заразни заболявания. Общопрактикуващите лекари в селото пък трябвало да засилят контрола и превантивните мерки върху заболяваемостта от чревни инфекции и при съмнения или данни за такива заболявания веднага да информират здравната инспекция.

Междувременно хората от наводнените къщи продължават да изравят тинята и калта от дворовете и да изхвърлят похабената покъщнина. Няколко къщи все още не можело да се влезе и те оставали необитаеми, а собствениците им са намерили временно подслон при близки и роднини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай