В цялата страна отслужиха литургии за патриарх Максим

В цялата страна отслужиха литургии за патриарх Максим | StandartNews.com

София. На големия християнски празник Преображение Господне се навършват и 9 месеца от кончината на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим, по повод на което бяха отслужени панихиди за във всички епархии на Българската православна църква.

В митрополитската катедрала на София храм „Св. Неделя", с благословението на Негово Светейшество Неофит, бе отслужена панихида за патриарх Максим от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Той бе в съслужение с Негово високопреподобие архимандрит Филип - официален представител на Руската православна църква в България, с протосингела на Софийска Света митрополия отец Ангел Ангелов, с предстоятели на столични църкви и свещенство и храмовото духовенство.

В края на помена Преосвещеният Знеполски епископ Йоан произнесе прочувствено слово, с което докосна сърцата на всички: "духовенство, представители на Софийска света митрополия, православни християни, граждани. Той припомни, че патриарх Максим повече от 40 години бе начело на нашата Църква и изрази своето убеждение, че не е случайно съвпадението на празника Преображение Господне с деня за помен, събрал ни днес в памет на самия патриарх Максим.

Дългогодишният ни църковен глава не пропускаше на този ден, независимо от годините си и физическото състояние, винаги да отслужва Света Литургия.

Верните чеда на Българската православна църква никога няма да забравят своя патриарх. Те са убедени, че патриарх Максим и от Небесата винаги ще бъде силен молитвеник и истински ходатай пред Всеподателя Бога за своя любим български народ, за прекрасната ни Родина и за Светата Българска православна църква. А останалите с всяка изминала година ще разбират какъв голям духовник, първойерарх на Православната ни Църква и бележит българин е бил той".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай