В цифри: Джордж Клуни

В цифри: Джордж Клуни | StandartNews.com

Може би най-известният западен "Георги" точно на имения си ден (за който не подозира) на 6май Джордж Клуни навърши 55 години. Той е доказателството, че времето състарява едни, но разхубавява други и носи титлата си на плейбой дори след като за шок на всички сложи край на ергенския си живот и се ожени за Амал Аламудин. Ето и кои са най-важните факти и цифри от биографията на холивудския ас.

Роден е на 6 май 1961 г. в град Лексингтън, щата Кентъки.

Висок е 1.80, зодия Телец.

Баща му, Ник Клуни, е известен американски телевизионен водещ. Джордж обаче не е мечтал за подобно поприще. Насочва се към актьорската кариера едва след като не успява да се класира за място в бейзболния отбор "Синсинати редс".

В училище Джордж получава парализа на Бел (частично блокиране на лицевите мускули). С времето обаче успява да се излекува.

Племенник е на известната американска певица Розмари Клуни.

Следва журналистика, но не се чувства добре в професията, а и го вбесяват непрестанните сравнения с баща му. Така че през 1981 г. напуска университета. За кратко работи като продавач на обувки и БЕРАЧ на ТЮТЮН.

Жени се на 15 декември 1989 за актрисата Талия Болсъм. След болезнената им раздяла решава да остане вечен ерген.

През 90-те се обзалага на по 10 000 долара с Мишел Пфайфър и Никол Кидман, че няма да се ожени повторно до 40-тия си рожден ден. Когато това не се случва, подновяват и удвояват залога - този път за 50-годишнината и Джордж отново прибира солидна сума.

Големият му пробив идва през 1994 г., когато е поканен да участва в нов медицински драматичен сериал, наречен "Спешно отделение". Персонажът му е известен на всички - педиатърът Дъг Рос, който го прави световноизвестен.

През 1997 г. списание People го обявява за най-секси жив мъж.

През 2006-та получава "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля във филма "Сириана".

Спасява го от смърт собственото му куче Макс, като го събужда малко преди ужасяващо земетресение и Джордж успява да напусне апартамента си, преди блокът да се срути.

До края на 2010 година Клуни прави някои уникални превъплъщения, като например в "Добрият германец" (2006) на Стивън Содърбърг, "Майкъл Клейтън" (2007) на Тони Гилрой, "Изгори след прочитане" (2008) на Итън и Джоел Коен и др.

Той е ВТОРИЯТ мъж след Ричард Гиър, който е бил корица е "Вог".

Богатството му е оценявано на 200 милиона долара.

Мотото му гласи: "Единственият провал е, ако не се опиташ". В най-ранните си години живее в пълна бедност, докато се опитва да пробие в Холивуд и го е доказвал многократно.

Джордж Клуни и Амал Аламудин се ожениха на 27 септември на частна церемония във Венеция, Италия.

Попада в класацията на 50-те най-интелигентни актьори в Холивуд.

Подкрепя Барак Обама през 2008 и 2012 година.

Близък приятел е с Брад Пит и Куентин Тарантино.

Обича баскетбола и хубавата бира.

Запален читател е - казва, че Буковски е любимият му писател.

Заклет либерал е.

"Режисурата е много вълнуващо нещо. Много по-забавно е накрая да си художникът, а не картината."

"Да вляза в политиката? Не. Спал съм с прекалено много жени, взимал съм прекалено много наркотици и съм бил на прекалено много партита, за да го направя."

"Рядко научаваш нещо ново, когато се слушаш сам как говориш".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай