В София съдебна сага отлага скъпия билет (ОБЗОР)

В София съдебна сага отлага скъпия билет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Центърът за градска мобилност ще инвестира над 5.6 млн. лв. тази година. Най-много пари ще отидат за новата "тикет система". Още 2 млн. са предвидени за два надземни паркинга с 200 места и два подземни за 193 автомобила. За нови бус ленти отиват 20 хил. лв.

Вдигат глобите за гратисчии, контрольори и полиция дежурят в най-ползваните автобуси

Поскъпването на билета за градски транспорт в София може да не влезе в сила още дълго време. Това обяви шефът на червените общинари Калоян Паргов веднага след като местният парламент одобри увеличението от юни. Той обясни, че се надява областният управител да спре вдигането на цената от левче на 1.60. Ако това не стане, започваме организация по масово внасяне на жалби в Административния съд, закани се Паргов. Днес Столичният общински съвет одобри поскъпването на билетчето за автобус и метро. Талонът с десет пътувания скача от 8 на 12 лв. Решението бе взето след тричасови препирни в местния парламент и на фона на протести. Предложението на Центъра за градска мобилност за поскъпване на билетчето подкрепиха съветниците от ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков от ДБГ. Той пристъпи партийната повеля и защити увеличението по-добре от самите вносители. Общинарят приложил "кръстосаната еластичност" и сравнил ползването на лек автомобил с градски транспорт. Изчислението показало, че сметките на ЦГМ били точни. Според Прошков увеличението ще удари богаташите, които дават 2 лв. всеки ден, за да им измият стъклата на колите. "ГЕРБ вършат услуга на БСП, не виждам друго освен социализъм, в това предложение. Наказваме богатите, които се возят от време на време", разпали се Прошков. "Подайте молба за членство, ще ви приемем. Крайно време е БСП да дойде на власт", отговори му Паргов. За стимулират покупката на карти, съветниците одобриха три нови и намалиха цената на годишната със 135 лв. Тя става 365 лева. Въвежда се "метро плюс" за метро и една линия наземен транспорт на цена от 43 лева. Тридневната карта за всички линии ще бъде 10 лв. Карта "София" пък дава отстъпки при посещения на културни и исторически забележителности и струва 20 лева. Тя влиза в сила от октомври. Глобата за гратисчиите скача от 20 на 40 лева, актът от 100 на 200 лева. Всеки месец ЦГМ ще изготвя списък с най-натоварените линии, в които ще има непрекъснато контрольори. При възможност те ще бъдат придружавани и от служител на Общинска полиция. Децата, отглеждани в приемни семейства, ще имат право на безплатно пътуване, реши СОС.

Фандъкова проверява търговете в транспорта

Центърът за градска мобилност с отчет пред общинарите на 6 месеца

Проверка на обществените поръчки в Центъра за градска мобилност от 2015 година досега назначи столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Така ще сме сигурни, че няма опити за злоупотреби, каза тя. Резултатите от ревизията на търговете трябва да бъдат готови следващата седмица. "Ако има някакви съмнения от страна на одиторите, ще предоставя резултатите на компетентните органи, както винаги съм правила", посочи Фандъкова. Тя призна, че има още какво да се желае по отношение на прозрачността в работата на ЦГМ. Кметът каза още, че през последните години отчетите на центъра, както и информация за обществените поръчки се публикуват на техния сайт. Според нея обаче усилията в тази посока обаче трябва да продължат. Най-малко на 6 месеца ръководството на Центъра за градска мобилност трябва да се отчита публично пред транспортната комисия на Столичния общински съвет, каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че през последните две години беше направена най-голямата подмяна на транспортни средства със закупуването на нови тролеи, трамваи, автобуси, продължава и строителството на метрото. Фандъкова подчерта, че е особено важно запазването на цената на картите за пътуване. С преференциалните за пенсионери, ученици и студенти цената на едно пътуване излиза 20 ст., а с редовните карти - до 50 ст., отбеляза кметът. Решението за поскъпването на билета е трудно, давам си сметка. "Лесна е обаче задачата на опозицията, защото това е най-добрият начин да покажеш, че си против всякакво увеличение на цената", коментира Фандъкова.

Наказват Прошков за гласуването

Ръководството на ДБГ се събира, за да реши какво наказание да наложи на общинския съветник Прошко Прошков. Причината е скандалното му гласуване в подкрепа на увеличаване цената на билетчето за градски транспорт в София въпреки партийното решение да се обяви "против". Днес структурите на партията в страната заляха централата на партията с искане Прошков да бъде наказан и дори изключен.
"Ръководството на ДБГ ще вземе отношение. Ще поканим колегите от СОС да обяснят позицията си. Все пак когато има партийно решение, то трябва да се спазва", коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на партията Димитър Танев.
"Предупредих ръководството как ще гласувам и представих моето експертно становище. Решението на ДБГ е популистко и неаргументирано", посочи Прошко Прошков.

Паркинг пред блока срещу 15 лв. в Пловдив

Пловдивчани ще могат да паркират в междублоковите пространства на "запазени" места срещу 15 лв. на месец решиха общинските съветници. Точката предизвика бурни дебати в залата, като срещу промените в наредбата възразиха основно от групите на "Съюз за Пловдив" и Патриотичния фронт. Паркингите около блоковете ще се направят по схеми на районните администрации. Ще се използват и няколко механизма, по които гражданите ще могат да си защитават платените паркоместа. "Това е един изключително важен въпрос. Към момента притесненията на хората са, че няма ясно разписана процедура, върху която дори няма как да говорим за законосъобразност", заяви председателят на групата на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Според нея зоните за паркиране, които ще се обособят, трябва да са много прецизно разписани. Освен това не е било много ясно каква точно ще е процедурата на търговете.

Кърпят дупките по кварталите

Кърпенето на част от дупките по кварталните улици в София започна. Приоритет са тези, които са включени в маршрутите на рейсовете, трамваите и тролеите, съобщиха от дирекция "Транспортна инфраструктура". Работи се по т. нар. инжекционен метод. Технологията е по-скъпа заради качествените материали, но запушените по този метод дупки ще издържат поне година.

Отмениха увеличението на такса смет

Административният съд в Перник отмени решение на местния Общински съвет, утвърдило по-висока такса смет за перничани. Произнасянето на магистратите е по дело, образувано след жалба на граждани и юридически лица. Магистратите определиха решението за по-високата такса смет като немотивирано и неотговарящо на изискванията за форма. Решението на Административен съд - Перник не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Биг Брадър за рейсовете в Перник

Биг Брадър ще следи как изпълняват рейсовете разписанията в градския транспорт в Перник. Първите електронни табла вече работят на начална и крайна спирка "Бучински път" по най-натовареното трасе от вътрешноградските автобусни линии. Новите устройства са свързани с камера за видеонаблюдение, а информацията постъпва в общината. Там в реално време служител засича дали шофьорът спазва утвърдения линеен график. В едната посока се обслужват четири линии, а в другата, където в най-кратки срокове ще бъде поставен още един електронен часовник, тръгват автобуси по седем направления. Инициативата цели да се регулира движението и да се спазва разписанието. Устройствата са закупени от превозвачите, обслужващи линиите на градския транспорт, а монтажът им е за сметка на община Перник. Контролът се затяга и с влезлите в сила от февруари нови договори с превозвачите. В тях вече са записани глоби за неспазване на разписанието от 500 до 1000 лв. Наложени са и първите санкции на четирима превозвачи с по 500 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай