В "Сините камъни" се унищожават вековни гори

В "Сините камъни" се унищожават вековни гори | StandartNews.com

София. В Природен парк "Сините камъни" се унищожават вековни букови гори в нарушение на Закона за биологичното разнообразие и това е заплаха за редки видове птици, алармираха от коалиция "За да остане природа в България" на пресконференция днес.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи е изпратила сигнал до МСОВ и ИАГ за интензивни сечи в парка, засягащи много сериозно местообитанията на редки и застрашени видове като полубеловрата мухоловка, червеногуша мухоловка, южен белогръб кълвач, черен кълвач, царски орел и други.

Природозащитниците предлагат конкретни стъпки за подобряване на управлението на природните паркове и опазване на биоразнообразието в тях.

Допълнителна пречка за опазването на горските местообитания в Сините камъни е и твърде дългото неприемане на неговия план за управление, подчерта Александър Дунчев от WWF. Работата по плана е започнала през 2001 г., предложен е през 2003 г. и все още не е приет, което го обезсмисля. Плановете за управление (ПУ) на природните паркове са със срок от 10 години, след което трябва да се изработват нови.

В сигнала се припомня, че още през 2011 г. природозащитниците са изпратили становище в Парламентарната комисия по опазване на околната среда с искане предвидените мероприятия да бъдат отменени и видовете да бъдат запазени. Проверка в парка в края на септември 2013 г. обаче показва, че местообитанието на полубеловрати мухоловки, червеногуши мухоловки и белогръби кълвачи е сериозно увредено вече и територията на сечите непрекъснато се разширява. Изсечени са масово точно стари хралупести дървета, в които са били установени гнездата на мухоловките. В същите отдели има и гнездови находища на големи ястреби, осояд и обикновен мишелов, се казва още в сигнала.

Тома Белев от Асоциация на парковете представи седем предложения за подобряване на управлението и опазването на местообитанията в природните паркове. Те са: да се даде публичност и възможност за граждански контрол в държавните горски предприятия; да стане ясно какво се ползва, какво друго се върши, каква е ползата за обществото; да се приемат плановете за управление на природните паркове; да се приемат заповедите за защитените зони за хабитатите; да се ограничи ползването на дървесина в природните паркове само до санитарни сечи, до приемане на плана за управление; в ПУ на парковете да се ограничат сечите само за задоволяване на местните нужди от дървесина за огрев; да се изпълни Закона за горите, като се назначат горски стражари към дирекциите на природните паркове; да се възложи маркирането на ползването на дървесина като функция на ДПП, а ползването да се извършва от горските стопанства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай