В Горни Лом: Версията "саботаж" може да е за пари

В Горни Лом: Версията "саботаж" може да е за пари | StandartNews.com

При "човешка грешка" Митков ще се размине със застраховка за милиони

Няма абсолютно никакви данни за умишлени действия, които да са причинили взрива в завода "Миджур" край Горни Лом. Нито една версия не води в тази посока. Това съобщиха за "Стандарт" от прокуратурата по повод лансираната от собственика на експлодиралия завод инж. Валери Митков версия за саботаж. Според прокуратурата, основните версии са неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества. Че е имало саботаж не вярват в Горни Лом. "Това е абсурд, невъзможно!", отсича кметът Илиян Михайлов. "Ако смята, че взривът е умишлен,

да каже кой е камикадзето

Много от работещите в завода до взрива - а и преди, в сряда, цял ден коментират обяснението на собственика. Никой не вярва!", твърди кметът. В селото обясняват трагедията с човешка грешка. Защото познават и 15-те, които са били вътре. Никой от тях няма да жертва живота си. Но ако се обяви като човешка грешка, собственикът може да пие една студена вода, разказват местните. Вероятно Митков е направил имуществена застраховка на завода. Но поради фактора "човешка грешка" при застрахователното събитие не може да претендира за обезщетение, твърдят запознати. "Ако мине версията му за саботаж, ще вземе милиони", коментират в Горни Лом.

Още в изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пръв допусна, че взривът не е случаен. Той обясни, че ниската избирателна активност е следствие на взрива в завода в Горни Лом. "Имаше траур в последните дни на кампанията, спряхме кампаниите си, минорното настроение заради този инцидент, който според мен съвсем не е случаен. Той даде отражение на изборите", заяви Борисов. Преди ден и собственикът на взривения завод Валери Митков предположи в ефира на Нова ТВ, че е жертва на саботаж или външна намеса. Той допусна, че мините е възможно да са били манипулирани от разстояние.

Защо точно преди изборите?

Защо точно когато ръководството е било там?", попита Митков. Според него и дума не може да става за човешка грешка, която да е предизвикала взривяването на целия цех. По думите му няма как една мина да предизвика такъв взрив. Неговата версия е, че е имало няколко междинни детонатора, за да се получи толкова силен взрив, който да отнесе цеха за утилизация. Версията за саботаж не бе изключена и от военния министър Велизар Шаламанов. "Това би било много сериозен пробив в системата за национална сигурност. Ние не може да го изключим, след като бяхме свидетели на един ужасен терористичен акт на летище Бургас, и това наистина налага въпросите, свързани със сигурността на страната, да залегнат много по-сериозно в дневния ред на политиците", коментира Шаламанов по БНТ.

В телевизионния ефир Митков декларира още, че в завода никога не е имало 800 000 мини. Факт е обаче, че съгласно договорката с Гърция в Горни Лом е трябвало да бъдат унищожени последните 953 285 мини от общо 1 568 167. До 2010 г. на същото място са били утилизирани първите 614 882, но след взрива с четирима ранени утилизацията е прекратена, показа проверка на "Стандарт". Освен това данните на разследващите сочат, че в деня на експлозията - 1 октомври, са били

докарани 7 ТИР-а с мини от Гърция

Митков е искал разрешение от служба КОС към СДВР за оставянето на 800 000 от тях на склад в софийското село Сеславци, но му е отказано.

Един от най-добрите експерти по взривовете у нас Валентин Радев също категорично отхвърли твърденията на Митков. По думите на Радев, е напълно възможно една мина да взриви всичко в цеха. "Видяхме го на Петолъчката, в Челопечене, там е станало точно така. Тук разстоянието между отделните взривили се вещества е много по-малко", поясни експертът. По думите му на мястото на взрива има 4-5 кратера, което показва, че там е имало повече взривно вещество от допустимото.

Заплатите в "Миджур" били по 700-800 лв.

Заплатите в "Миджур" наистина са били по 700-800 лв. - както твърди собственикът инж. Валери Митков. Толкова например е получавала Анита Михайлова, едната от двете ранени при взрива работнички, научи "Стандарт". Имало е месеци, когато възнаграждението й е падало на 400 лв. Тя и Жасмина Стоянова още се лекуват в болницата на Монтана. "Това е истината", потвърди и Милен Стойнов от Монтана, който е работил в завода само 2 дни допреди трагедията. Той съобщи, че работниците са вземали и по 1000 лв., но когато е имало поръчка и са работили здраво за изпълнението й. Средно месечното възнаграждение се е движило между 700 и 800 лв. Има хора, които са получавали по-малко. Това се е случвало, ако са били в болнични или са отсъствали повечето дни през месеца. През август възнаграждението е било наистина по 240 - 250 лв., но не е имало работа и много от дните не е работено.

И Румен Петков, работник от първата смяна на злополучния цех за утилизация, признава, че през предишни месеци е вземал по 800 лв. Но през последните два възнаграждението е паднало. Плащали са им по 240 лв. Причината според него са намалените разценки и увеличената норма за смяна. Искали от тях да обработват по 100 мини, което е невъзможно, твърди мъжът.
"Истината е, че хората постъпваха на работа в завода заради парите", казва и кметът на селото Илиян Михайлов. За Горни Лом 700-800 лв. са много пари. "И включените във временната заетост към кметството получават някои месеца по 100 лв. вместо по 300. Това се случва, когато не се явяват на работа. Не може за 10 дни да вземеш пълна заплата", направи сравнение кметът.

И в сряда продължи огледът на мястото на взрива. Районът все още е отцепен и никой външен човек не се допуска до него. Към разследващите са се присъединили и експерти по производство и утилизация на боеприпаси от Българската армия, които трябва да стигнат до истината какво е предизвикало взрива в завода.

КНСБ е поискал да се направи преглед на всички взривоопасни производства у нас, съобщи в Монтана председателят на синдиката Пламен Димитров. Според него, в страната има 20 цеха за производство и обезвреждане на боеприпаси. Правилниците и законите за тяхната работа са много остарели, приемани са преди 30-40 г. Затова настояваме за приемане на нова законова уредба за взривното производство, допълни той.

1 г. чакали зелена светлина от КОС

Транспортните лицензи за доставката на прословутите гръцки мини в завода "Миджур", които включват в себе си и разрешение за превоза от служба КОС на МВР, са се забавили повече от година. Според експерти специалистите са отказвали да ги издадат по времето на министър Цветлин Йовчев. Това вероятно е станало едва при служебния кабинет, смятат осведомени. Липсата на лицензите е основната причина утилизацията на остатъка от 60 на сто от гръцките мини по договора от 2008 г. да се забави. Гърците са очаквали да бъдат издадени до началото на 2014 г. и транспортирането да започне веднага. Това става ясно от официално изявление на гръцката страна на 13 декември 2013 г. по време на 13-ата среща на Конвенцията за забрана на мините в Женева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай