В Гърмен спират багерите с бебета (ОБЗОР)

В Гърмен спират багерите с бебета (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Моя страна, моя България" пяха през сълзи ромите, докато бутаха 4 къщи

Надеждата ни е Бойко да спре дискриминацията, скандираха в махалата

"Ще хвърля детето пред багера, ще го удуша", викаше Любка Айдарова, която бе застанала с още десетина жени и деца пред тежката машина в ромската махала на Гърмен. Тя понечи да метне детето, но полицаи се намесиха и го дръпнаха от ръцете й. Секунди по-късно взе друго бебе и се опита да го стисне за шийката, но униформените отново се намесиха. Любка и останалите не даваха на тежката машина да стигне до дома на Севда Илиева, която е самотна майка на три малки деца. Те обаче бяха избутани назад зад ограничителната линия, която бе маркирала района, в който трябваше да се съборят четири незаконни къщи в кв. "Кремиковци". Първата паянтова постройка няколко роми изравниха сами със земята. От останалите изкараха само покъщнината, дограмата и прозорците, за да ги спасят от лопатата на машината. Сълзи, плач и клетви се чуваха от десетки местни хора.

"Вие не сте хора! Грях е да оставите толкова деца бе покрив! Къде ще отидат? Кой ще ги приюти? Милост! Господ ще ви утрепе, няма да ви прости този грях. Бутате нашите колиби, палатите, замъците, хотелите, които са незаконни, не ги пипате, защото са на българи", крещяха мъже и жени от кв. "Кремиковци" в гнева си срещу багера, който дойде в ромската махала в 12,30 ч. Полицаи отцепиха района, в който са незаконните постройки. На помощ се притекоха и жандармеристи.

Областният управител Бисер Михайлов и шефът на ОД МВР - Благоевград, Христо Разсолков, както и представители на държавни институции, също пристигнаха в махалата. Служители на ЧЕЗ сваляха жиците, а социалните служители се опитваха напразно да успокоят децата, които не спираха да плачат.

Севда Илиева не можеше да проговори, докато багерът изравняваше със земята жилището й. Преди това близки й помогнаха да изкара леглото и масата, както и плюшените играчки на трите си малки деца.

Къде ще ходя с тези дечица?

Сега съм аз, утре ще оставят без дом и другите. Няма такава мъка, да гледаш как ти събарят нещо, което си градил с двете си ръце", редеше младата жена. Преди това багерът не пожали и къщата на 29-годишната Аксиния Айдарова и мъжа й Златко Асенов, които имат две деца. Двамата работят по временната заетост, вземат по 40 лева. Другите им доходи са от детските - още 85 лева. "Предишният кмет Ахмед Башев ни каза, че строежът ни е законен. Работихме тютюн, за да си вдигнем тази стая. Нямаме ток и вода. Живеем като скотове, как тези деца ще живеят занапред, как ще ходят на детска и на училище", редят двамата. Показват констативния акт от проверката на ДНСК, според който няма никакви разрешителни за строеж.

Ще се запаля с бензин, ако дойде тракторът

да бута. Ще взема с мен и рожбите си", заканваше се рано сутринта Аксиния. Тя и останалите не спираха да настояват в махалата да дойде кметът на община Гърмен Минка Капитанова. В един момент мъж съобщи, е чул по радиото, че няма да има багери. Но радостта в махалата трая твърде кратко. От среща в общината се върнаха местният лидер на ромите Юлиан Герасимов и пасторът им Иван Айдаров. Те призоваха собствениците на четирите къщи да изнесат покъщнината си, за да се спази законът. Така хем ще спасят вещите си, хем ще съдействат на властта. "Не можем да се борим с властта. По-добре така, че иначе за принудителното събаряне ще платят от 500 до 2000 лв.", сподели пасторът.

Виктор Павлов и Славка Огнянова решиха сами да блъснат кирпичената си къщурка. Съседи я бутнаха за 10-15 минути. Своя ред чакаше с присвито сърце и Здравка Илиева, при която живеят синът й, дъщеря й, снахата и зетят, както и четирите внучета. Децата и бабата закусваха за последен път на прага на дома си. "То ни засяда на гърлото яденето", каза Здравка и хвърли баничката на котката. Твърди, че живеят по-зле от кучетата и пак им посягат, този път на домовете. "Нека бутнат на големците домовете

Теглим 1000 души заради 3-4 младежи

от махалата, дето се сбиха с българите на 23 май. Нека виновните си понесат наказанието, защо ние страдаме и теглим", казва през сълзи бабата. "Изнасяме покъщнината, защото ни изнасилват управляващите, а не го правим доброволно. Избираме по-малкото зло", викаха ромите един през друг. Роза Червенкова се ядосва, че всички бежанци държавата ги настанява в центрове и се грижи за тях, а ромите, които са българи, не са желани в собствената си родина. За да докаже думите й, че са българи, 66-годишният Иван Борнев запява "Моя страна, моя България". Приканва останалите да скандират "Бойко, Бойко". "Надеждата ни е в премиера тази дискриминация да спре. Бежанците, дето се удавиха, са по-добре от нас, отъвраха се от мъките. Толкова тежки дни през живота си не съм имал, винаги сме се разбирали с българите. Аз съм от Ракитово, тук са снаха ми и синът ми", редеше Борнев. Жените край него ревяха с пълно гърло и заплашваха, че ще се самоубият. "Нека ни хвърлят една бомба, да ни дадат отрова, да ни няма, щом им пречим на българите. Но и ние сме българи. Нека ни утрепат, да изгорим заедно с къщите!", нареждаха жените.

Ще стане война, ще запалим Гърмен

заплашваха пък някои от мъжете. "Няма ние да трепем никой, Господ гледа и ще им го върне на българите. Два месеца протестират, за да ни оставят без дом. Това не е човешко! Искаме да си узаконим постройките, да си плащаме данъци, но не ни дават. И накрая пак ние сме виновни", вайкаха се местните. Хора от махалата са готови да приютят останалите на улицата семейства. "Трябва да сме единни и да не поддаваме на провокации. Дано и държавата помогне, да намерят къде да подслонят тези страдалци", казва тарторът им Юлиан Герасимов.

Кметицата: Измиват си ръцете с общината

Ромите в кв. "Кремиковци" започнаха да събират подписка за отлагане на акцията по събарянето на 124-те незаконни постройки, за които има издадени заповеди на ДНСК още от 2011 г. По план в понеделник бутнаха 4, а на 13 юли още две сгради ще бъдат изравнени със земята. А от ДНСК увериха днес следобед, че продължават с процедурата, защото така постановява законът. "Ще изпратим подписката до Бойко Борисов и Народното събрание. Нека ни дадат шанс и време да узаконим въпросните постройки", призова Юлиян Герасимов. Оказа се, че на среща при общинския кмет Минка Капитанова с участието на губернатора Бисер Михайлов и представители на институциите, е обсъждан вариант за настаняването на останалите без дом в училището в село Осиково. "Няма как това да се случи, казах им го. Първо - ще скочат местните хора. Второ, не щем да ни разселват, където им е угодно. Някои ще съдят община Гърмен заради издадени документи", каза Герасимов. Става въпрос за удостоверения за търпимост на 29 собственици на къщи в махалата. Един от тях е 44-годишният Албен Пирински, който през 2011 г. е платил 634,20 лв. за 0,42 дка земеделска земя. И вдигнал 48 квадрата в местността Падарката. Експерти обаче уточниха, че ромите са се заблудили, че могат да строят върху земеделска земя, без да се промени предназначението, което е доста скъпо.

"Аз нямам полезен ход. Общината няма сграден фонд, а с училищата не мога да се разпореждам, трябва решение на общинския съвет. Всеки иска да си измие ръцете с общината. Не само няма фургони за четирите семейства, но дори военни палатки няма. Това ми каза областният управител Бисер Михайлов, тъй като са дадени на сирийците", каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай