В деня за размисъл: Редуват сватби и балове

Директори резервират ритуални зали, 2200 абитуриенти щурмуват Слънчев бряг

В деня за размисъл: Редуват сватби и балове | StandartNews.com

София. С абитуриентските балове на 24 и 25 май се очертава истински хаос. Причината е изискване учениците да не се събират в школата и дори в дворовете им заради изборите. В тези дни сградите ще се пазят от МВР. Вчера обаче писмото на шефа на районния просветен инспекторат Ваня Кастрева за преместването бе свалено от сайта на инспектората. От МОН заявиха, че ще търсят допълнителни срещи с ЦИК, МВР и общините, за да спасят баловете и традицията да бъде спазена максимално.

Възможно било например по селата, където има само една избирателна секция, абитуриентите първо да бъдат изпратени, а след това да се разположи тя в класните стаи. В столицата обаче, където секциите са много, това няма как да бъде приложено, затова решенията вероятно ще се вземат индивидуално за всяко училище.

В същото време директори трескаво пишат писма до районните кметове, за да им разрешат събирането да стане на друго обществено място, като целта е хем да може да се паркира, хем да побере младежите и техните роднини. Заради това в някои квартали балове и сватби могат да влязат в люта конкуренция за единственото подходящо място. Така е например с 51-о СОУ "Елисавета Багряна", което си е пожелало среща пред Дома на културата в Красно село. В него обаче се намира и ритуалната зала, където се провеждат бракосъчетания. Балът на училището е на 24 май.

"Написал съм писмо до районния кмет да ни позволи не само да се съберем там, но и да свържем тонколони, за да спазим традицията и да се простим с абитуриентите си както досега, да пуснем музика", каза директорът на училището Асен Александров. "Искаме да ползваме мястото от 18,15 ч и се надявам да няма вечерни сватби, за да получим позволението. Теренът е неудобен за паркиране, защото имаме 120 абитуриенти и близките им, но няма много други възможности", допълни той. Възможно е обаче и други училища от района да имат апетити към мястото. Така кметовете ще се видят в чудо чия заявка да удовлетворят. При това се налага да отговорят бързо, защото директорите трябва да декларират в просветния инспекторат до 25 април къде променят мястото на изпращането. Мнозина са предпочели храма "Александър Невски", други настояват във Фейсбук за сбирки по стадионите.

119-о СОУ е избрало зала "Фестивална". Според директори от преместването ще бъдат засегнати поне половината училища в София, защото мнозина са предпочели 24 и 25 май заради комбинацията от почивни дни, в които могат да поканят роднините на изпращането на абитуриента. Бургазлиите нямат такъв проблем. Над 2200 абитуриенти от крайморски град ще окупират Слънчев бряг в края на май. Зрелостниците в морския град са решили да вдигат баловете точно в дните за избори. Всички средни училища без изключение са организирали празненствата си на 24 и 25 май. Повече от сигурно е, че никой от купонджиите няма да гласува. "Всички имаме вече право да гласуваме, но едва ли някой ще го направи", обясни абитуриентка от английската езикова гимназия. Нейният випуск е избрал за паметното тържество луксозния хотел "Чайка" в Слънчев бряг. Преди това купонджиите от английската ще се съберат на терасата до Морското казино в Бургас. Заради изборите тази година средношколците няма да могат да се видят за последно в училищата. Затова от община Бургас определиха няколко възлови точки за среща на абитуриентите.

Ще спазим традицията

Анелия Клисарова, министър на образованието

Другата седмица предстои среща с представители на Министерството на вътрешните работи, Централната избирателна комисия и представители на Сдружението на общините. На нея всичко, свързано с абитуриентските балове и изборите за европарламент, ще бъде изяснено. Ще се постараем да бъде спазена традицията, така че и баловете, и евроизборите да минат без проблем.

Сервират им алкохол в деня на вота

Чакат кметовете да разрешат "твърдото гориво" на празника

Алкохолът на абитуриентските балове, които се провеждат на 24 и 25 май, вероятно няма да бъде забранен, показа проверка на "Стандарт". Кметовете все още не са издали заповедите за забрана на продажбата и сервирането на алкохолни напитки в магазини и заведения в деня да размисъл и навръх изборите. Отсега е ясно обаче, че те нямат намерение да развалят празника на абитуриентите. От Столична община обясниха вчера, че забраната да се пие алкохол в деня на избори никога не е важала за семейни празненства като сватби и кръщенета. По същия начин ветото няма да засегне абитуриентските балове. В Бургас вече чакат с нетърпение кметът да издаде извънредна заповед, с която да разреши "твърдото гориво" специално за абитуриентите.

Преподаватели и ученици признаха, че евентуална забрана за продажба на алкохол ще бъде проблем.
"Няма как да контролирам роднините и близките на абитуриентите, които ги изпращат, дали ще дойдат почерпени на мероприятието", призна училищен директор пред "Стандарт". "Не знам и кой трябва да го направи. Можеха да се съобразят с празника и да насрочат изборите в друг ден", коментира още той.

Питат за манифестациите на 24 май

Училищата, в които ще се провеждат избори, трябва да намерят други места и за тържествата за завършване на първи клас. Учителите са длъжни да подсигурят салоните на културни домове, читалища или театри за празника на децата. От образователното министерство изпратиха писмо до Централната избирателна комисия с искане да бъде уточнено как ще се проведат и манифестациите за 24 май. От избирателната комисия обясниха, че все още не са взели решение по казуса. Експертите от ЦИК препратиха въпроса към кметовете. Според тях в правомощията на градоначалниците е издаването на заповедите за провеждането на тържествата.

География и биология най-желаните матури

География и биология са най-желаните матури от абитуриентите. Всеки от тези предмети е написан от една четвърт от зрелостниците като втори изпит по избор, казаха от МОН. На география ще се явяват 16 659 младежи. Биологията са предпочели 16 414 ученици. Винаги досега географията е била най-търсеният изпит, но на него по традиция има и най-много двойки. Миналата година такива бяха изкарали една трета от явилите се. 60 182 абитуриенти общо ще се явят на втора матура. Тъй като бройката им е по-голяма от випуска, става ясно, че на изпитите ще се явят и ученици, които са пропаднали миналата година. 58 442 пък отиват на матура по български език и литература на 21 май. През настоящата учебна година броят на дванадесетокласниците е 59 002. От чуждите езици най-желан е английският - написали са го 11 462 ученици. Най-малко искат химия и италиански. Само 623 абитуриенти ще държат трета матура по желание.

Студентки даряват роклите си

Четири студентки от Икономическия университет във Варна ще се включат в благотворителна инициатива "Подари втори живот на балния си тоалет". Целта е да се помогне на момичета и момчета, които нямат възможност да усетят магията на празника. Ивелина Киркова, Сияна Манолова, Александра Стефанова и Антония Панчукова искат да накарат и други хора да се включат. Те призовават всеки, който пази балния си тоалет и не възнамерява да го облича отново, да го дари, за да направи щастливи онези, които нямат възможността да си купят празнични дрехи, съобщава yep.bg. Според направено проучване от студентките над 70% от запитаните не са обличали балния си тоалет след абитуриентския си бал. 75% са склонни да го дарят на дете в нужда. Вследствие на обобщените резултати момичетата решават да организират благотворителна кампания, в която всички желаещи могат да дарят официален тоалет или парични средства, с които да бъде закупен такъв на деца в нужда. Всички желаещи да помогнат могат да го направят всяка сряда от 10 до 18 часа, в зала 318 на ИУ-Варна.

Зрелостници проспиват гласуването

Много от абитуриентите, които ще празнуват завършването си на 24 май, няма да отидат до урните на 25-ти. Те признаха, че в деня след бала изобщо няма да им е до гласуване. "Нашият бал например е на 24 май", обяснява положението абитуриентка от английската езикова гимназия. "Аз ще ходя за прическа, после на професионален гримьор", допълва развълнувано тя. "У дома ще е лудница, чакаме гости следобед. На следващия ден пък ще си поспим и дори няма да сме в Бургас", призна момичето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай