В "Чисти сърца" учат децата на християнските ценности

В "Чисти сърца" учат децата на християнските ценности | StandartNews.com

Хлапетата творят в кръжоците по изкуство, вероучение, хорово пеене и журналистика

На 29 юли Катедралният храм „Свети Висарион Смоленски" в Смолян ще чества храмов празник.
Тази година тържествата ще бъдат по-специални, защото на 2 юли се навършиха 10 години от освещаването на православната светиня. На тази дата през 2006 г. тогавашният пловдивски митрополит Арсений отслужи водосвет и благослови църквата в центъра на родопския град.
Днес "Стандарт" ще разкаже за младежкия православен център "Чисти сърца" към храма, който няма аналог у нас.

За хората от Родопите името „Чисти сърца" отдавна няма нужда от представяне. Организацията, дейността и целите й са добре известни на смолянчани. Центърът, който събира деца от града и околните селища, е символ на християнски добродетели и по детски отворени сърца за помощ към бедните и страдащите, за възпитание чрез творчество и вяра.
Младежкият център към храма "Св. Висарион Смоленски" в Смолян е създаден от едноименното сдружение преди 7 години и 8 месеца по идея на митрополита на Западно- и Средноевропейската ни епархия Антоний, който тогава беше епископ и водач на Смолянската духовна околия. През годините в различните творчески ателиета и многобройни прояви са участвали стотици деца. Сега в Центъра творят около 60 хлапета в кръжоците по изкуство, вероучение, хорово пеене и журналистика, учат се да вярват в чудесата на Доброто и да помагат на ближния в нужда.
Ръководителите и възпитаниците на центъра получават множество награди и отличия от конкурси и фестивали, грамоти и благодарствени писма. През 2014 г. за 24 май община Смолян награди "Чисти сърца" със значката на града, грамота и парична награда "За широкомащабна, разнообразна и последователна дейност в обществена полза, за духовно и творческо възпитание на младите хора в духа на общочовешките ценности, за множеството благотворителни инициативи и художествени постижения."
В началото никой не подозира мащаба на дейностите, които ще се развият в центъра, нито пък планира създаването на едноименната доброволческа организация за помощ на хора в трудно социално положение. Днес доброволческата организация „Чисти сърца" е като детски Червен кръст, неговите възпитаници са там, където има нужда от подкрепа, усмивка и помощ.
Подобен Младежкия център няма в страната. В него учат и творят деца от различни като вероизповедание семейства, родителите ги подкрепят, а в екипа са едни от най-добрите учители и преподаватели. Голяма част от дейностите и инициативите получават подкрепа и от институциите, организират се съвместни инициативи. Пример за това е празникът за децата с увреждания край Смолянските езера, който се проведе в началото на юли т. г.
До параклиса „Св. Дух", за четвърта поредна година Младежката доброволческа организация „Чисти сърца" и Съюзът на инвалидите в Смолян организираха истински празник сред природата за над 80 деца и родители. Събитието бе подкрепено от Община Смолян по проект към Програмата за младежки дейности. На децата бяха подарени книжки „Оцвети Европа", волейболни топки, играчки, имаше и лакомства. Председателката на Съюза на инвалидите Захаринка Славчева благодари на дарителите и особено на децата от „Чисти сърца". Дружбата между доброволците от „Чисти сърца" и Съюза на инвалидите в Смолян е от близо 6 години, а съвместната проява на Смолянските езера е 18-та по ред.
"Когато със сдружение "Св. Висарион" създадохме Младежкия православен център, идеята ни беше чрез творчество да приобщим децата, да им дадем възможност да развиват талантите си, при това напълно безплатно. Но такава широка дейност, за която възпитаниците се връщат и помагат, дори когато станат студенти, не бях очаквала", казва с радост дългогодишният журналист Примовска, която е ръководител на клуб „Журналист" и творчески ръководител на Центъра.
Само за 2015 г. Центърът е спечелил множество престижни отличия. Сред тях е трета награда от конкурс за есе на Светия синод, посветен на Възкресение Христово, в който са участвали 3 хиляди хлапета от цялата страна. Първо място за стихотворение от конкурса на образователното министерство - "Бог е любов", е друго от отличията. Както и специална награда от ученически конкурс за литературно творчество и журналистика "Стоян Михайловски - Русе 2015" за вестник "Чисти сърца" на младите репортери от Смолян. В края на миналата година неговите възпитаници получиха и специалните отличия във второто издание на конкурса на Пловдивската митрополия, в който се състезаваха 260 участници от 1 до 12 клас, а пет от наградените 31 деца са от Младежкия православен център в Смолян.
"Чисти сърца" честват рождения си ден всяка година в Деня на християнското семейство - 21 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай