В бежанския център в Харманли палят огън, за да се сгреят

Фургоните не са свързани с ток

В бежанския център в Харманли палят огън, за да се сгреят | StandartNews.com

Хасково. Бежанците, настанени в старите казарми в Харманли, палят огън между фургоните, за да се стоплят.

Центърът е без ток, а проблемът със ел. захранването ще се реши едва когато се прехвърли собствеността на терена от Министерството на отбраната към Агенцията за бежанците, която е към Министерския съвет.

Прехвърлянето може да стане с решение на правителството. Тогава и EVN ще може да изгради трафопост вътре в лагера. В момента дружеството подава само ток до границата на имота. За разпределянето на ел. енергията вътре в него отговаря собственикът, потвърдиха от пресслужбата на дружеството.

Заради липсата на топла вода и отопление във фургоните бежанците в лагера се вдигнаха на бунт. Хората негодуват от това, че децата им вече боледуват от пневмонии заради ниските температури във фургоните.

„ Имам пари да си платя хотел. Имам пари да живея при нормални условия. Искам само статут, за да изляза час по-скоро от тук. Тук условията са нечовешки. Мислехме като идваме в България, че става въпрос за Европейска държава, но отношението към нас е нечовешко", жалва се доктор Мухамед Алкасо от Сирия. Той е във временния бежански лагер в Харманли от 4 дни.

домуващите в центъра вече са 350. А се очаква капацитетът му от 450 души да бъде изпълнен още утре и лагерът да бъде затворен за прием на нови бежанци.

Днес всички домуващите в центъра, който е от затворен тип, получиха и топла храна, осигурена като дарение от частна фирма в Хасково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай