Неделя,

В Китай откриха вкаменелости на кон на 8 милиона години

От: Редакция -
1631
В Китай откриха вкаменелости на кон на 8 милиона години
A
A
A

Китайски палеонтолози са открили в Синцзян-Уйгурския автономен регион в северозападната част на Китай фосилни останки на хипарион - праисторически бозайник от семейството на конете, съобщи агенция Синхуа, цитирано от БТА. 

Фосилите са на възраст около 8 милиона години.

Според агенцията специалисти от Института по палеонтология и палеоантропология на гръбначните животни в Пекин са се натъкнали на ценната находка в хълмиста местност в окръг Вънцюен, граничещ с Казахстан. Освен хипарионите учените са извадили от земята вкаменелости на палеотрагус (изчезнало животно от семейството на жирафите) и тетралофодон (древен аналог на слона).

Учените уточняват, че Вънцюен е единственото място в Синцзян, където са открити останки от хипарион. Този окръг се счита за ключова връзка в изследването на еволюцията на древните коне в Евразия.

"Това място е от голямо значение за науката. Тук ще бъдат извършени планирани разкопки", казват изследователите. 

Хипарионите са живели преди 8-5 милиона години в много региони на нашата планета, с изключение на Южна Америка и Австралия. За първи път се появяват в Северна Америка. Науката познава повече от 50 вида от тези животни, които са напълно изчезнали.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com