Понеделник,

В Китай откриха вкаменелости на кон на 8 милиона години

От: Редакция -
1000
В Китай откриха вкаменелости на кон на 8 милиона години
A
A
A

Китайски палеонтолози са открили в Синцзян-Уйгурския автономен регион в северозападната част на Китай фосилни останки на хипарион - праисторически бозайник от семейството на конете, съобщи агенция Синхуа, цитирано от БТА. 

Фосилите са на възраст около 8 милиона години.

Според агенцията специалисти от Института по палеонтология и палеоантропология на гръбначните животни в Пекин са се натъкнали на ценната находка в хълмиста местност в окръг Вънцюен, граничещ с Казахстан. Освен хипарионите учените са извадили от земята вкаменелости на палеотрагус (изчезнало животно от семейството на жирафите) и тетралофодон (древен аналог на слона).

Учените уточняват, че Вънцюен е единственото място в Синцзян, където са открити останки от хипарион. Този окръг се счита за ключова връзка в изследването на еволюцията на древните коне в Евразия.

"Това място е от голямо значение за науката. Тук ще бъдат извършени планирани разкопки", казват изследователите. 

Хипарионите са живели преди 8-5 милиона години в много региони на нашата планета, с изключение на Южна Америка и Австралия. За първи път се появяват в Северна Америка. Науката познава повече от 50 вида от тези животни, които са напълно изчезнали.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички