В един град носим куфарите си в ръце. Иначе - страшна глоба

Кмет взе необичайно решение, свързано с шума

В един град носим куфарите си в ръце. Иначе - страшна глоба | StandartNews.com

Ето така се пази културно наследство. Туристите в Дубровник трябва да носят куфарите си в ръце, защото иначе ще платят страшна глоба.

265 евро е глобата за всяко търкаляне на куфар по калдъръма на стария град в Дубровник, обяви кметът на туристическия град на Адриатика Мато Франкович, съобщават хърватските медии.

Заповедта е свързана с мерките за намаляване на шумовото замърсяване в града до 55 децибела – колкото е нивото на обикновен разговор. Предприетите стъпки включват и ограничения за заведенията и уличните музиканти. Ресторантите и баровете ще трябва да вземат мерки да поддържат външните си тераси тихи.

Ограничен е и броят на масите, които могат да бъдат поставяни навън. За нарушение се предвижда затваряне на външните им площи първо за 7 дни, при второ провинение – за 30 дни, а ако се случи трети път – завинаги, предава сайтът "Площад Славейков".

Уличните музиканти ще трябва да свирят без усилватели, ще бъдат свалени и високоговорителите от заведенията за обществено хранене.

По същата причина се ограничават и доставките до историческия център на града. В рамките на квартала ще могат да се намират не повече от 10 камиона едновременно и то само в диапазона между 5 и 7,30 ч. сутринта.

Предстои градската управа да поеме контрола върху доставките, като изцяло ще изключи шумните превозни средства. Ще бъдат осигурени електромобили и ще бъде нает специален персонал за тях. Предвижда се по този начин да бъде пренасян и багажът на туристите до хотелите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай