Ужасяващи снимки на кутиите с цигари

Ужасяващи снимки на кутиите с цигари | StandartNews.com

Ужасяващи снимки на поразени от болести пушачи ще стряскат всеки, който посегне към цигарите. С промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще се въведе задължително поставяне върху кутиите с цигари на цветни илюстрации наред с текстовите предупреждения за вредата от пушенето. Комбинираните предупреждения трябва да покриват поне 65% от опаковката. Предложенията за промени в закона са пуснати за обществено отсъждане от Министерството на икономиката, като целта е да изпълним директива на ЕС за продажбата на тютюневи изделия.

Да се забрани производството и продажбата на цигари и тютюн с вкусово-ароматни качества, както и с добавки като витамини или вещества за цветен дим, предвиждат още промените. Такава забрана ще важи и за филтри, хартия, капсули и други технически елементи, които променят мириса или вкуса на цигарите или интензитета на техния дим. Филтрите, хартията и капсулите пък в никакъв случай не бива да съдържат тютюн или никотин. Никотиновите течности трябва да се предлагат без стимулиращи съединения като кофеин и таурин или други добавки, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето.

Предвиден е преходен период до 20 май 2016 г., в който трябва да започне продажбата на цигарите по новите правила. Произведените стари количества цигари ще може да се продават до 20 май 2017 г. Новост е изискването производителите и вносителите на нови тютюневи изделия да уведомяват Министерството на икономиката за всяко изделие 6 месеца преди да бъде пуснато на пазара. Те ще трябва да представят подробно описание на изделието, указания за неговата употреба, както и информация за съставките и емисиите в него. Това ще важи и за електронните цигари, за контейнерите за многократно пълнене, както и за растителните изделия за пушене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай