Узаконяването на ромските постройки в Гърмен не мина

Узаконяването на ромските постройки в Гърмен не мина | StandartNews.com

Прокуратурата да провери как частна земеделска земя е станала общинска, призова кметът на с. Марчево

Няма да се узаконяват незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци" край Гърмен. Поне засега. На извънредна сесия в четвъртък, по време на която се проведе и протестен митинг, не бе прието предложението на кмета на общината Минка Капитанова за изготвяне на Подробен устройствен план за терените в ромската махала. Това би била първата стъпка към узаконяване на неправомерно вдигнатите сгради там. Петимата съветници от ДПС и четиримата от ГЕРБ гласуваха „въздържал се", останалите 8 бяха „за". „Трябва да се проведе широк обществен дебат с участието и на двете страни, за да се търси решение на проблема и премахване на напрежението между българи и роми. И всеки да си понесе отговорността, задето се стигна до този голям социален проблем", каза Мустафа Геров от ДПС. Няма как да се прави ПУП, щом като се водят съдебни дела за част от парцелите, допълват негови колеги.

Протестиращите пред кметството потърсиха сметка от кмета на излизане от сградата на общината за опита да узакони ромските постройки. „Тя отговори, че е нейно задължение по закон да реши този проблем, като се извърви цялата процедура за узаконяване на сградите. А законът е ясен – незаконните постройки се събарят, а не се узаконяват", каза кметът на село Марчево Розен Марчев. Според него е крайно време прокуратурата да провери как частни земеделски земи в ромския квартал изведнъж са се оказали общински. Не е случайно, че все още се водят дела от жители на селото, които имат документи за собственост, но въпреки тях парцелите им са актувани като общински.

За неправомерно вдигнатите през последните 15-20 години 124 сгради в ромската махала има заповеди на ДНСК за премахването им. Миналата година през лятото при две акции се бутнаха само 10 постройки. На тяхно място са построени други незаконни бараки. Протестиращите негодуват от бездействието на местната власт и на държавата срещу незаконните строежи в ромската махала. На практика 1 година след бунтовете срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило. „Искаме да напомним, че не сме забравили обещанията, които не се изпълниха. Те бяха за ограничаване на кражбите, за край на незаконното строителство в квартал "Кремиковци", за спиране на нелегалното заселване на роми от други краища на страната в ромската махала", заявиха протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай