Унищожават пехотните мини от Горни Лом в Костенец

Унищожават пехотните мини от Горни Лом в Костенец | StandartNews.com

Стара Загора. "Започваме поетапно унищожаване на гръцките противопехотни мини, вкарани по частен път в България". Това съобщи военния министър Николай Ненчев във вторник в Казанлък. На първия етап боеприпасите ще бъдат утилизирани в държавния заводът "Цар Самуил" в Костенец", но ще се търяст и други възможности. Още в сряда на правителственото заседание министър Ненчев ще предложи изграждането на ново съоръжение, което да позволи ускоряване на процеса на утилизация на стари беоприпаси при пълни гаранции за безопасност. Военното министерство се надява да принуди частните фирми да си плащат за съхранението на опасните взривни вещества. Най-напред обаче трябва да се види кои са фирмите и как са сключени договорите. Както стана известно наскоро от заседание на правителството, само в Горни Лом, където 15 души загинаха при утилизация на пехотни гръцки мини, все още има на склад над 100 хил. мини.

Военният министър Николай Ненчев пристигна в Казанлък, за да участва в тържествената церемония по посрещането на 27-ия ни военен контигент в Афганистан, който охраняваше различни обекти на НАТО.

"Благодарен съм на българските войници, получихме изключително позитивни отзиви за тяхната дейност", похвали воините министър Ненчев и изтъкна силния боен дух и достойнството на българския офицер, сержант и войник. Той награди и отличилите се в мисията.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай