Уникално откритие в Португалия на повече от 3000 години

Учените са идентифицирали четири палеонтологични обекта

Уникално откритие в Португалия на повече от 3000 години | StandartNews.com

Специалисти откриха мумифицирани пчели на почти 3000 години на Югозападния бряг на Португалия, съобщи Физ.орг.

Стотици пчели са намерени мумифицирани в пашкули на нов палеонтоложки обект край гр. Одимира, Южна Португалия. Пашкулите са се фосилизирали с изключително рядък метод. Обикновено скелетът на пчелите се разгражда бързо, защото се състои от органичното съединение хитин. 

"Степента на запазеност на тези пчели е толкова изключителна, че успяхме да определим не само анатомичните детайли, които определят вида, но и пола и дори запасите от прашец, оставени от майката при изграждането на пашкула", казва Карлос Нето де Карвальо, научен координатор на геопарка Натуртехо и изследовател в Института "Дом Луиш" към Факултета по естествени науки на Лисабонския университет.

Учените са идентифицирали четири палеонтологични обекта с висока плътност на вкаменелости от пчелни пашкули, достигащи хиляди на квадрат с размери 1м. Тези обекти са открити между Вила Нова де Милфонтес и Одисейш, на брега на Одимира. 

"При фосилен архив от гнезда и кошери от 100 милиона години, приписвани на пчелното семейство, истината е, че фосилизация практически не съществува", казва  един от съавторите Андреа Баукон, палеонтолог от Университета в Сиена.

Откритите вкаменени пашкули съхраняват като в саркофаг екземплярите на пчелата Eucera, които така и не са успели да видят бял свят. Това е един от около 700-те вида пчели, които днес все още съществуват в континентална Португалия. Новооткритият палеонтологичен обект показва вътрешността на пашкулите, покрити със сложна нишка, произведена от майката и съставена от органичен полимер.

Съществуват повече от 20 000 вида пчели. Те са важни опрашители, но популациите намаляват значително заради човешка дейност и ефекта от промените в климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай