Ученици майсториха сурвачки в конкурс

Ученици майсториха сурвачки в конкурс | StandartNews.com

Благоевград. Конкурс за най-красива сурвачка се проведе в обновения исторически музей в Гоце Делчев. Надпреварата организираха общината и читалище „Просвета", тя е част от коледно – новогодишната празнична програма. В битката за най-добра сурвачка се включиха десетки ученици от трите основни училища в града.

В рамките на 30 минути те показаха фантазия, умения и познания в украсяването на традиционните български сурвачки, като използваха дрян, цветна прежда, пуканки, колачета и сушени плодове. Докато учениците украсяваха сурвачките, останалите гости имаха възможността да се запознаят с обредната трапеза, характерна за Бъдни вечер. Тя бе подготвена от фолклорната група при читалище „Възраждане" в село Баничан и представена от възпитаници на Трето ОУ „Братя Миладинови". Присъстващите бяха поздравени и с няколко автентични народни песни от региона, които изпълни фолклорната група от село Баничан.

Учениците, изработили най-хубавите сурвачки, бяха наградени от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов. За най-оригинална сурвачка бе отличена Ани Ушилкова от Второ ОУ, за най-красива наградата получи Димитър Милчев от Първо ОУ, а за най-автентична – Гергана Бъждарова от Трето ОУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай