Учението против терора в полунощ

Учението против терора в полунощ | StandartNews.com

Армията и МВР тренират тази нощ специални антитерористични действия. Част от учението ще е действия в метростанция, съобщиха от вътрешното ведомство. За целта униформените и специална техника ще слязат под земята, когато метрополитенът не работи.

 Мащабното учение за действия в кризисна ситуация е с разиграване на сценарий в метростанция „Константин Величков". Заради тренировъчните действия районът е отцепен от полицейските сили. На „терен" са полицейски, пожарни, медицински екипи, военнослужещи и представители на други държавни структури , включени в провеждането на учението.

Целта е оценка на възможностите за реакция, координацията между отделните институции и обмена на информация в реално време.
Предприети са всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София.

МВР оценява проявеното от гражданите разбиране за причинени евентуални неудобства във връзка с провеждането на планираното учение.

По неофициална информация под земята ще се симулира ситуация, при която влак на метрото става обект на газова или бомбена атака, докато пътува между две станции към софийската аерогара. Проследяват реакциите на службите, възможностите за евакуация и оказване първа помощ на пътниците.

В учението се включват военни, полицаи, пожарникари и представители на службите за спешна помощ. За целта ще бъдат отцепени цели райони от столицата и ще има засилено полицейско присъствие. Ще видим как комуникират в подобна ситуация различните държавни ведомства, както и да могат да се проверят реакциите на държавните инструктори от различните категории, заяви Румяна Бъчварова.

Според Бъчварова учението е планирано от 2 месеца. Действията ни съвпадат със случилото се в Брюксел, но това е знак колко своевременно е планирано, заяви вътрешният министър. Засега пряка заплаха за България няма, увери Бъчварова.

По-рано от МВР съобщиха, че учение за действия в кризисна ситуация се случва и на територията на НДК. Районът е отцепен от полицейски сили с цел провеждането на тренировъчните действия. Целта на учението, в което участват силите на МВР, МО и други държавни структури е чрез разиграване в реално време на предварително подготвен сценарий, да се оценят възможностите за реакция, координацията между тях и обмена на информация в реално време.

Предприети са всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай