Учени откриха защо зебрите са раирани

Учени откриха защо зебрите са раирани | StandartNews.com

Лос Анджелис. Биолози от Калифорнийския университет откриха, защо зебрите са раирани. Досега учените имаха различни предположения за появата на белите и черни ивици по този вид животни – от защита срещу хищници, през камуфлаж, до регулиране на телесната температура и социална адаптация.

Екипът обаче установил, че ивиците съществуват, за да предпазват зебрите от хапещи мухи, които разнасят зарази.

„Никой не знаеше, защо зебрите имат такава раирана окраска. Бях изумен от резултатите", казва ръководителят на изследователския екип Тим Кейро, цитиран от Independant.

Биолозите са изследвали пет различни хипотези, като сравнявали наситеността на окраската в различни региони с възможните фактори, които да са повлияли на еволюцията. Освен зебри в проучването са включени и други животни, които в една или друга степен имат линии по тялото си. Оказало се, че такава окраска и с най-голяма наситеност има в районите, където има най-много хапещи мухи.

По думите на Кейро резултатите категорично сочат в тази посока. След като са си отговорили на загадката с линиите обаче пред учените изниква нов въпрос: Защо мухите отбягват райета?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай