Учени от 7 държави у нас за най-старите къщи

Учени от 7 държави у нас за най-старите къщи | StandartNews.com

Обсъждат защо древните изгаряли двуетажните си домове

Учени от 7 държави пристигнаха у нас заради най-старите къщи в света. Те се събраха вчера в Стара Загора, за да видят на място постройките на 27 века.

"Праисторическата къща на Балканите" е основната тема на международния симпозиум, който се откри снощи в града на липите. Учени от България, Сърбия, Македония, Германия, Русия, Австрия и Унгария ще участват в дискусията, съобщи научният ръководител на форума академик Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН. Той припомни, че двуетажни праисторически жилища, датирани от VI-V в пр. Христа, са открити единствено в днешните български земи. В една от тези древни къщи - старозагорския музей "Неолитни жилища", ще се проведе и самият симпозиум. Преднамереното изгаряне на тези по принцип трудно горими къщи, изградени от здрав плет, измазан с глина и дебели талпи, ще бъде вероятно в центъра на дискусията, прогнозира акад. Николов. Има различни версии защо древните са изгаряли ритуално своите домове - от това, че така се прощават като с богиня със стопанката на къщата, символ на нейното зараждане и умиране, до социални или други конфликти.

Организаторите на симпозиума, Националният археологически институт, регионалният исторически музей и Старозагорскатаобщина, ще публикуват всички материали от форума и се надяват те да предизвикат оправдан интерес от научната общност на Стария континент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай