Учени с голямо откритие. Откъде е дошла водата на Земята

Падна теорията, че влагата е донесена от гигански ледени парчета от друго небесно тяло

Учени с голямо откритие. Откъде е дошла водата на Земята | StandartNews.com

Смята се, че по-голямата част от водата на нашата планета е донесена от небесни тела. Най -новото изследване обаче показва, че влагата се е образувала точно на Земята. Това се казва в доклад на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, публикуван в списание Nature.

 Най-популярната хипотеза до днес е, че влагата е донесена на Земята след формирането на планетата, в процес на дълга и активна бомбардировка от богати на лед небесни тела. Според американските учените обаче тя се е образувала тук, поради химичните реакции, които са се случили на младата ни планета.  

ВИЖ ОЩЕ: Култов илюзионист смрази Земята! Посочи откъде "ни гледат"

След поредица от наблюденията на далечни екзопланети се оказва, че много малки тела като Земята имат богата на водород атмосфера. Предполага се , че младата ни планета също е имала богата на водород атмосфера за период от няколко десетки милиони години. Докато водородът се е задържал в атмосферата, са се развивали различни химични процеси.

Високата температура от повърхността, покрита с разтопена магма и наличието в кората на различни химикали, включително желязо, силикати, натриеви оксиди, метан, кислород и въглероден диоксид, и то под плътния слой водород, са създали допълнителен мощен парников ефект, категорични са учените.

Според тях, в такива условия на планетата, кислородът, освободен от магмата, е реагирал с водорода в атмосферата и се е образувала вода.

Авторите отбелязват още, че построеният от тях модел е доста устойчив на различни начални условия. Образуването на вода по същата схема е възможно при други температури и размери на небесното тяло, докато стане твърде малко (което може да обясни липсата на вода на Марс).

Освен това е възможно на младата Земя да се е образувала много повече вода, отколкото днес. Може би част от нея била загубена в резултат на разпад под въздействието на слънчевата радиация и мащабни удари на небесни тела, включително този, довел до появата на Луната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай