Учени доказаха. 1 чаша може да свали кръвното

Важно е да е фреш, а не газирана напитка с добавена захар

Учени доказаха. 1 чаша може да свали кръвното | StandartNews.com

Лошата диета, начинът на живот и стресът увеличават шансовете за появата на високо кръвно налягане. В случая се препоръчва промяна в начина на живот, намаляване приема на сол и алкохол, включване на повече плодове и зеленчуци в менюто, както и увеличаване на физическата активност.

Изданието The Sun съобщава, позовавайки се на ново проучване на учени от университета в Торонто, според което пиенето дори на малко количество плодов сок всеки ден може да помогне за понижаване на кръвното налягане

По 1 чаша плодов сок на ден за сваляне на кръвното

Изследователският екип от Торонто анализира данни от 93 предишни проучвания, които разглеждат 12 различни сладки храни, за да разберат как изборът на диета влияе върху кръвното налягане.

Кръвното налягане се измерва в две числа: систолично налягане - силата, с която сърцето се свива, докато изпомпва кръв в тялото - и диастолично налягане - налягането по време на фазата на почивка между ударите на сърцето.

Идеалното налягане обикновено се счита за между 90/60 mmHg до 120/80 mmHg. За хора над 80-годишна възраст се счита за допустимо ниво под 150/90 mmHg.

Доклад, публикуван в списание PLOS ONE, установи, че умерената консумация на плодови сокове, съдържащи естествени захари, води до значително намаляване на систолното налягане от 3,7 mmHg. Но пиенето на напитки с добавена захар, като сода, повишава систоличното налягане средно с 6,9 mmHg.

Изследователите са установили, че една малка чаша натурален плодов сок е достатъчна, за да покаже дългосрочни ползи. Благоприятните ефекти на чистия плодов сок върху налягането вероятно се дължат на хранителните вещества и биосъединенията, съдържащи се в плода. В същото време консумацията на цели плодове, които също съдържат фибри, носи още по-големи ползи за организма.

Така че, ако нямате противопоказания, пийте натурални сокове или още по-добре яжте плодове, съветват още от изданието.

Вреда от плодовите сокове

Соковете могат да причинят индивидуална непоносимост, която се изразява в алергии. В допълнение, те съдържат много фруктоза, която може да провокира разпространението на гнилостни бактерии в тялото.

В соковете липсват фибри, които са от съществено значение за здравословното храносмилане. Затова е по-добре да приготвяте смутита от цели плодове. Така продуктът ще бъде по-полезен.

Соковете съдържат прекалено много витамини и минерали, но те бързо се унищожават, ако напитката престои дълго време. Ако сокът се съхранява повече от два часа, ползите от него бързо намаляват до нула. Витамините се запазват много по-дълго в зеленчуковите сокове.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи