Убийте стреса с усмивка и крос

Убийте стреса с усмивка и крос | StandartNews.com

Често ви боли глава? Изморявате се лесно и имате непълноценен сън? Напълно е възможно да сте попаднали в капана на стреса. Това състояние води до разнообразни физически и психически неразположения. Предлагаме ви няколко лесни трика, за да се избавите от излишното напрежение.

Четете книги и слушайте музика

Според психолозите мощен ефект върху намаляването на стреса имат четенето на приключенски и любовни романи и слушането на класическа музика. По този начин бягате от реалността и забравяте незначителните проблеми. Препоръчва се съчетаването с топъл чай от жълт кантарион, лайка или смрадлика.

Правете редовно физически упражнения

Изберете си спорт, който ви доставя най-голямо удоволствие. Физическата активност е добра не само за тялото ви, но и за начина, по който се чувствате. Спортът може да се съчетае с подходяща диета. Така ще се почувствате още по-добре и заредени с енергия.

Пишете на ръка

Много психолози препоръчват писането на писмо без получател. В него излейте всички негативни емоции и притеснения. Пречистващата терапия на душата освобождава излишното напрежение. За по-силен ефект писмото може да бъде сложено в бутилка и да се изхвърли в най-близката течаща река.

Казвайте нещата директно

Задържането на емоциите и неудовлетвореността увеличават стреса. Кажете директно, ако нещо не ви допада в поведението на вашия партньор или колега. Говоренето помага. Затова изчистете съзнанието си от товара на грижите, който носите в себе си и ще ви олекне. Споделяйте с приятели и душата ви ще се отърси.

Отглеждайте зелени растения

Цветята на работно място и вкъщи помагат при справянето с негативните емоции. Аранжирането на бизнес пространството със стайни растения може да намали стреса с до 60 процента и да увеличи производителността с до 30 на сто, показва проучване на д-р Фрейзър Торпу от Университета по технологии в Сидни. Летливите органични съединения (Volatile Organic Compounds,VOCs), които се излъчват от най-обикновени продукти, в офиса могат да предизвикат главоболие, загуба на концентрация и проблеми с очите, носа и гърлото. Растенията могат да намалят с 80 процента VOCs и с до 25 на сто емисиите на въглероден двуокис, така че носят значителни ползи за здравето.

Смехът е здраве

Излизайте с приятели, забавлявайте се, гледайте комедийни филми и предавания. Радвайте се на малките неща, на любимите хора. Искреният смях прочиства дробовете и освобождава тялото от стреса. Общувайте с хора, които имат чувство за хумор.

Отглеждайте домашен любимец

Животните са най-верните приятели. Те никога няма да ви предадат и наранят. Може да им споделяте всичко, да се забавлявате с тях. А те ви отвръщат с обич и вярно приятелство. Проучванията показват, че хората, които имат домашен любимец, е по-малко вероятно да страдат от депресия.

Прощавайте на близките си

Всеки греши. Прощавайте на любимите си хора, не трупайте в себе си негативни емоции. Много по-лесно е да се гневите и да вдигате скандали. Това само ще наруши вътрешния ви мир. Живейте в хармония със себе си и околните. Не съдете и винаги давайте втори шанс.

Вярвайте в късмета

Четирилистни детелини съществуват. Те са навсякъде. Намират ги тези, които наистина вярват, че ще успеят. Трябва да се научите да ги забелязвате. Късметът не идва от външни, материални неща. Можете да го намерите само вътре в себе си. Не отлагайте щастието за утре, обичайте днес.

Пийте бира

Бирата е единствената алкохолна напитка, която се препоръчва за справяне със стреса. Хмелът редуцира истерията и увеличава нивото на ендорфин (хормонът на щастието). Някои психолози наричат светлото пиво безобиден антидепресант. Ефектът е най-голям, когато сте в приятна компания или сред природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай