Цяла чета агенти в Агробизнесбанк

Цяла чета агенти в Агробизнесбанк | StandartNews.com

Пловдив. Бившият шеф на митичната Агробизнесбанк Христо Александров е бил агент на Държавна сигурност. Колеги не само в банката, но и в бившето Шесто управление към ДС, са му били членовете на Съвета на директорите Ивайло Мутафчиев, Гинко Ализотов, прокуристите Петър Нейчев и Спас Василев, пише вестник "Марица". Имената на ексбанкерите бяха осветени преди ден, когато Комисията по досиетата излезе с решение за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност на членове на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на "Агробизнесбанк" АД. Банката бе продадена за 1 лев и обявена в несъстоятелност с решение на Окръжния съд на 22 юли 1997 г. Тя е заличена от търговския регистър с решение от 2011 г.

 

Най-популярната личност сред петимата осветени безспорно е Христо Александров. Топбанкерът е вербуван от служителя Владимир Бончев на 15 юни 1987 г. и още на следващия ден е регистриран в службите. Сътрудничил е по линия на Шесто управление в ОУ на МВР - Пловдив в качеството си на агент с псевдоним Тошо. През 1990 г. е съставен протокол за унищожаване на материалите за "Тошо". Комисията разполага с данни, удостоверяващи принадлежност на Христо Александров и след 10 ноември 1989 г.

 

Бившият сервитьор, откъдето е прякорът му Ицо Салфетката, и чейнчаджия, собственик на първото бюро за валута в Пловдив "Александър", оглавява АББ през 1991 г. Банката се разраства бързо и се превръща в империя, в чиито авоари попада половин Пловдив. Чрез различни финансови операции и използване на икономически лостове АББ влияе върху развитието на цели отрасли в икономиката на държавата. Съдбата обръща гръб на любимеца си, когато сривът в банковата система повлича надолу и Агробизнесбанк. На 1 декември 1995 г. АББ е закупена от БНБ за скандалния 1 лев. Христо Александров и колегите му стават обвиняеми по серия от съдебни дела.

 

На подсъдимата скамейка по така нареченото дело Агробизнесбанк сядат общо седмина топбанкери, сред които Петър Нейчев и Гинко Ализотов. На 4 октомври 1996 г. за първи път Александров сменя лукса на кабинета си с килия в следствения арест. Следват няколко години, прекарани по съдебните зали. Когато се вижда краят на делата и става ясен финалът им, Александров прави нов финт. Като истински Худини той успява да напусне България, въпреки че международният му паспорт е отнет. Александров и съпругата му Александра се пробват да получат икономическо убежище в Доминиканската република. Името на банкера се позабрави с годините, когато неочаквано за всички той се прибра в България и се предаде на властите. В крайна сметка Александров стана първият осъден банкер у нас. Той получи 8-годишна присъда, която излежа в Пловдивския затвор. След като излезе на свобода предсрочно за примерно поведение, бившият банкер стана финансов консултант. "Това са пълни глупости", бе краткият коментар на Александров по повод изнесената информация за агентурното му минало.

 

Името на друга легендарна личност под тепетата Петър Нейчев също е сред осветените от комисията. 66-годишният банкер е вербуван от Румен Недеков на 26 септември 1989 г. в качеството му на "съдържател на явочна квартира" с псевдоним Ракета. Нейчев е член на съвета на директорите и на УС на АББ от 1993 до 1995 г. Помолен за коментар на агентурното му минало, Петър Нейчев заяви: В чужбина съм, нямам какво да кажа.

 

Под псевдоним Юлиан се е подвизавал в тайните служби друг ръководен кадър на АББ - Гинко Ализотов. Той е вербуван от служителя Димитър Кърпаров като агент, а работното му досие е унищожено едва през 2007 г. В списъка на Комисията по досиетата е и прокуристът Спас Георгиев Василев в качеството му на щатен служител в ОУ на МВР. Със заповед от 28 септември 1989 г. той е назначен за разузнавач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай