Неделя,

Цветанов: Всички да се обединят в борбата с наркоманиите

От: Failed to load user -
608
Цветанов: Всички да се обединят в борбата с наркоманиите
A
A
A

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова и председателят на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова откриха кръгла маса, посветена на борбата с наркоманиите в Народното събрание. Дискусионният форум бе организиран в парламента по повод 26-ти юни – Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. Кръглата маса бе инициирана от Общинските съвети по наркотични вещества (ОбСНВ) и Превантивно информационни центрове (ПИЦ), които са основни изпълнители на Националната стратегия за борба с наркотиците.

Трябва да говорим за проблема с наркотиците с истинските му имена. Всички институции трябва да бъдем заедно в борбата с наркоманиите. Имате пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ, на Даниела Дариткова и на Милена Дамянова като председатели на парламентарни комисии. Можете да разчитате на нас за всичко реално и разумно, за което законодателството пречи да бъде реализирано", категоричен бе Цветан Цветанов. Той изрази своята удовлетвореност от присъствието на неправителствени организации, представители на местната власт, депутати и членове на образователната и здравната комисия.

Решаването на проблема с наркотичната зависимост не е отговорност на само една институция. Важна е връзката с родителите – те трябва да бъдат ангажирани с различни инициативи. Сигурен съм, че ако има навременна намеса можем да запазим много от тези деца чисти от наркотици", обясни зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му, са нужни бързи и ефективни мерки, които да достигнат до всички. Цветанов обясни, че има възможност да поддържа комуникация със семейства на засегнати от наркотиците младежи и много от тях крият проблема, за да предпазят децата си от обществена изолация.

Председателят на ПГ припомни, че в парламента имаше опити от страна на определени народни представители да бъде легализирана марихуаната. „Уверявам ви, че ще противодействаме ефективно на целящите тези тенденции да бъдат прокарани в българското общество. В Народното събрание мнозинството срещу употребата на наркотични вещества ще бъде по-голямо", подчерта Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова посочи, че най-важното в борбата с наркоманиите е превенцията. „Това е гаранция за успех и добро обществено здраве. Трябва да се начертаят реални стъпки не само в здравеопазването, но в сферата на местната власт, вътрешния ред и сигурност, образованието", обясни Дариткова и заяви пълната готовност за изготвяне на полезни законодателни инициативи.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова заяви, че трябва да има комплексна грижа и превенция. „Важна е работата със семейството и с родителите, защото моделът на поведение на възрастните се възприема от младите", каза тя. Дамянова обясни, че в приетия Закон за училищното и предучилищното образование има заложени стъпки за превенция на наркотичната зависимост. „Това може да стане чрез подкрепа за личностното развитие и ранно откриване на проблема. Има изготвени стратегии, които предлагат реално решение на проблема. Пример за това е Стандартът за интеркултурно и здравно образование", обясни още Милена Дамянова. По думите й на бъдещи инициативи, посветени на борбата с наркотичните зависимости, трябва да присъстват също родителски и учителски организации, които да вземат отношение към проблема.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички