Цветанов броил двойни цени за принтери

Цветанов броил двойни цени за принтери | StandartNews.com

София. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изхарчил 7 млн. лева за покупка на принтери на двойно по-висока цена и в нарушение на закона. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд.

От страна на прокуратурата все още не са се сезирали по случая, но от постановлението на върховните магистрати става ясно, че срещу 780 хил. лв. министерството купува 1000 компютъра и 1000 черно-бели лазерни принтера. Машините са предоставени за безвъзмездно ползване от "Гаранционния фонд" в нарушение на Кодекса на застраховането.

По закон фондът е самостоятелно юридическо лице. Всички застрахователи, предлагащи задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и застраховка "Злополука" на пътниците, са задължени да правят в него вноски, като 5% от средствата на фонда се изразходват за инвестиционни разходи. Тези харчове са строго определени в нормативния акт - за техника за подобряване състоянието на безопасността на движението по пътищата. В случая са дарени за принтери, които нямат отношение към безопасното движение по пътищата.

Според документите за една година разходът на вътрешното ведомство за консумативи към принтерите плюс самата техника, осигурена от Цветанов, възлиза на над 7 000 000 лева. За сравнение "златните принтери", купени от предшественика му, с които Цветанов обичаше да често да мотивира решенията си, излизат не повече от 3 000 000 лева. Причината е, че консумативите за тях са три пъти по-евтини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай